Komplett dator i litet format. (Foto: Apple)

Minidator och mänskliga faktorn

Vetenskapsradion Tekno onsdag 23/2 kl. 13.20

Mänskliga faktorn - en slasktratt

När saker går fel med tekniska system så brukar ofta den ”mänskliga faktorn” få bära skulden. Inom trafikflyget är det så mycket som 70% av olyckor och incidenter som sägs orsakas av den som sitter bakom spakarna. Men vad menas egentligen med den ”mänskliga faktorn”? En studie av piloternas beteende ger några pusselbitar.

Håller tunnlarnas väggar i 100 år?

Det byggs många väg och järnvägstunnlar vars väggar förstärks med trådarmerad sprutbetong. Reglerna säger att det måste hålla i minst 100 år. Fast det har man tidigare inte vetat om det gör. Erik Nordström vid Luleå tekniska universitet har undersökt hållbarheten.

Dator i en kakburk

Nya Apple-datorn Mac Mini är en lektion i kompakt datorkontruktion. Men är den något att ha? Teknos IT-redaktör Per Gustafsson har bekantat sig med Mac Mini.

Storsäljande verkstadshandböcker

Förlaget Haynes ger ut gör-det-självhandböcker till mängder av olika bilmodeller. Många är på svenska och det är förstås Volvo som säljer bäst. Det började med stenciler om hur man plockar isär och sätter ihop en engelsk 50-talsbil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista