Musiknallar och fuktskador

Vetenskapsradion Tekno onsdag 4 maj kl. 13.20

Forskning om fuktskador kommer försent

Av alla skador som kan uppkomma på en villa står fukten för 70%. Nyligen visade det sig också att krypgrunden är en riktig riskkonstruktion. Var tredje villa med krypgrund som Anticimex besiktigade hade fukt och mögelskador. Problemet är att vi inte börjar forska på ändringar i byggkonstruktionerna förrän skadorna har börjat visa sig och då är det redan försent. Det menar Gudni Johannesson, professor i byggteknik vid KTH. Han tycker dessutom att vi borde vara mindre konservativa när vi väljer byggmaterial. Trä blir lätt fuktskadat och det finns annan teknik där man använder galvaniserad tunnplåt istället. Gudni Johannessons råd till husspekulanter är att använda näsan. Luktar det mögel är huset mycket svårt att åtgärda.

Musiknallekriget trappas upp

Den senaste lanseringen av tre mobiltelefoner från Nokia visar att nu är musikkriget igång bland mobiltillverkarna. Tillverkarna väntar sig att folk vill
använda mobilerna som mp3-spelare också. Först i den här nischen var SonyEricsson Walkman, med minne för 150 låtar, som lanserades i februari.
Men nu kontrar Nokia med N91, som klarar 3000 låtar tack vare en inbyggd hårddisk på 4 GB. Nokia blir först med kvalitetsoptik från Carl Zeiss i den nya kameramobilen N90, och man presenterar en ovanligt liten kameramobil, 126 gram, N70. Alla tre mobilerna är utrustade för att klara 3G.

Påven gör tummen upp för P-datorn

Lyssnaren Philip skrev till Tekno för att få reda på hur det elektroniska preventivmedlet P-datorn fungerar. Ian Milsom, professor i gynekologi vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg, berättar att den räknar ut kvinnans ”säkra perioder” genom att mäta hormonhalter i urinen. Ett dygn före ägglossningen ökar halten av ett särskilt hormon och då kan P-datorn med hjälp av statistik från tusentals inprogrammerade mens-cykler tala om ifall risken är stor för graviditet. Ian Milsom tycker P-datorn är ett alldeles för osäkert preventivmedel, men Vatikanen ger den grönt ljus. Så länge den används på ett ansvarsfullt sätt.

Jämtställt i tvättstugan

En ny tvättmaskin som heter Your Turn (Din Tur) ska öka på jämställdheten i hushållet, och till det tar man modern teknik till hjälp. Det sitter en sensor i maskinen som läser av användarensfingeravtryck. Maskinen tillåter inte att samma person tvättar två gånger i rad. BBC World Service Everywoam Programme hade nyheten tisdag 3 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista