Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...
Rickard Gramfors driver digitalbio vid Folkets Hus och parker.

Digitalbio på Folkets Hus

Vetenskapsradion Tekno 5 oktober

Den digitala biografen håller på bli verklighet. Men det är inte första hand de stora biografkedjorna som satsar på tekniken. Det handlar snarare om små biografföreningar på mindre orter som med teknikens hjälp kan få tillgång till nya filmer redan på premiärdagen. Folket Hus-föreningarna är på gång en ny digital biografkedja, på orter som Sandviken, Söråker, Åseda, Skelleftehamn men även i förortsområden. Orsaken till att det tar fart nu, är de allt billigare digitala utrustningarna som går att hyra för några tusenlappar i månaden. Vi pratar med Rickard Gramfors, programansvarig på Folkets Hus och parker, och Björn Kjellander, medlem i föreningen Spånga Folkan.

Sju miljoner elmätare ska bytas

Ska vi nu äntligen kunna få elräkningar som går att läsa och förstå, ja det är förhoppningen när alla elkunder bara ska faktureras för exakt så mycket el dom har förbrukat per månad.

För att energibolagen ska få in mätarställningen så ofta så måste elmätarna kunna fjärravläsas, vilket innebär att i stort sett alla elmätare i hela landet måste bytas ut fram till 2009 när dom nya reglerna träder i kraft.  Vi pratar med Hans Reidemar ansvarig för elmätarna vid Sandviken Energi Martin Bengtsson som är jurist på Energimyndigheten och Jonas Cognell på Göteborg Energi.

Tunnelsäkerhet – ur allmänhetens perspektiv?

När miljontals människor ska färdas genom en tunnel, hur gör man riskbedömningen då och vem är lämpad att göra den? Det är frågor som kan ställas i samband med alla stora tekniska byggprojekt där människor ska dra nytta av tekniken. Som i exemplet med Citybanan som vi beskrev i vårt förra Tekno, där man utarbetat planer för vad som ska ske om den värsta olyckan är framme, om en brand bryter ut i den sex kilometer långa tunneln. Vi pratar med Omar Harrari från Räddningsverket, och med Ulla Swarén och Per Sigurd Agrell om lekmäns roll vid riskbedömningar, t.ex brand i tågtunnlar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".