Surfa ombord på X2000

Internet ombord på snabbtågen

Tekno 9 november

Den 1 december blir det möjligt att surfa ombord på alla SJ:s X2000-tåg och senare i vår förses även de nyinköpta X40, dubbeldäckartågen för regionaltrafik, med trådlöst Internet. Den teknik som används ombord är WLAN (Wireless Local Area Network) och kommunikationen mellan tågen - Internet går via satellit (till tågen) och olika mobilnät (från tågen). Datahastigheten ligger mellan 50 och 150 kb/sek och frågan är då om strömmande video fungerar. Tekno testade tekniken och fann att en rapportsändning från SVT  inte går att se ombord med nuvarande teknik, överföringen är dålig och ej njutbar.

Obehöriga kan ringa på ditt nät

Samma trådlösa teknik (WLAN) finns också på hotell, caféer och järnvägsstationer (hotspots), ibland är de gratis men oftast abonnerar man på dem. De finns även på kontor och i hemmen. Meningen är att man med sin bärbara dator (eller handdator) ska kunna surfa på nätet, när man är på resa.

Men nu kommer också mobiltelefoner med inbyggt WLAN och tjänster från nya teleaktörer som gör det möjligt telefonera billigare (och ibland gratis) via hotspots. Problemet är att WLAN oftast ”läcker” utanför väggarna, och de som driver näten känner inte alltid till hur man krypterar sitt nät, om man inte vill ha oönskade användare, t.ex. gratisringare. Vi börjar en serie program, där nr 2 den 16 nov, mera i detalj går igenom de viktigaste råden, när sätter upp sitt trådlösa lokala nät.

Användbarheten fick egen dag

För att sätta fokus på användarvänlighet utlystes 3:e november till världsanvändbarhetsdagen, World Usability Day, med en mängd olika aktiviteter världen över. Det är dags att sätta blåslampan på konstruktörer och programmerare så att tekniska prylar, datorprogram och it-system blir lättbegripliga och enkla att använda alltså. Erik Borälv på nationella IT-användarcentret NITA tar videon som ett exempel på en riktigt krånglig apparat. Användaren måste hamna i centrum när man utvecklar produkter och IT-system menar han. Forskaren Inger Boivie har studerat hur användbarheten behandlas när myndigheter skaffar nya IT-stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".