Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...

Datorsimulerad jätteövning

Publicerat onsdag 14 december 2005 kl 11.40
Viking 05

Tekno 14 december

Det är oroligt i republiken Bogaland och en stor FN-sanktionerad militärstyrka håller just nu på att försöka återställa ordningen tillsammans med flera civila hjälporganisationer. Bogaland är ett påhitt och allt simuleras i en dator. Människorna som deltar i övningen Viking 05 är 2000 till antalet ocj kommer från 28 olika nationer och förutom dom som just nu sitter vid datorerna i Sverige så finns uppkopplingar till sju andra länder, bla. Ukraina och Slovenien. Det är sammanlagt 1200 datorer som är uppkopplade och själva hjärnan i står på försvarets krigsspelscentrum i Stockholm.

Nu trycker de papperselektronik

I källaren på Campus Norrköping hittade vi en tryckpress, som kanske är början till en elektronikrevolution. En upptäckt 1977 (belönad med nobelpris 2000) att vissa plaster (polymerer) kan leda ström gör att forskare nu försöker trycka in plastkomponenter i vanligt papper. Det fantastiska är att man kan använda vanliga tryckpressar (etikettmaskiner) för att förse pappret med transistorer, teckenfönster och svaga engångsbatterier (1 volt). På så vi får man ett helt elektroniksystem i en pappersbit, som kan reagera på tryckningar mot pappret, eller att en krets bryts (t.ex. om en förpackning öppnas). Vid Linköpings Universitet arbetar professor Magnus Berggren med att omsätta de nya teoretiska kunskaper till papperselektronik, och nu börjar tryckpressarna rulla i universitets källarlokaler. Förpackningsindustrin är tänkbara avnämare. Magnus Berggren tror dock inte att den här tekniken klarar att göra lika snabba och små elektroniska kretsar som halvledarindustrin (läs: Intel) producerar, så papperselektroniken konkurrerar inte med chipsen till datorer. Inte såsom kunskapsläget ser ut idag.

Hur man väljer espressomaskin

Espressokaffe i olika varianter har blivit mycket populärt och många tänker sig nog att kasta ut ganska bryggare hemma och istället skaffa en egen espressomaskin, och den ska helst ge lika gott kaffe som på dagens coffe shops. Men vad ska man tänka på när det gäller espressobryggning? Vi möter en expert på området, baristan Christoffer Levak, som själv på sitt café står och manövrerar sin 130.000 kronorsmaskin hela dagarna. Vad skulle han tänka om han skulle köpa en maskin till hemmet, till ett rimligt pris? En marknadsundersökning (med test av kaffet) har gjorts av webbplatsen Smartson. Där redovisas 15 olika espressobryggare på marknaden – www.smartson.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".