Video med Skype

Ögonklick tar över musens jobb & vi testar video i Skype

Det är fullt möjligt att ordbehandla enbart med blickens hjälp. Förutsatt att man har en speciell dataskärm som tar emot reflekterat infrarött ljus.

Datorn spårar dina ögon och håller reda på deras position tack vare att blanka ögon återspeglar det osynliga infraröda ljuset. Med en sekunds fasthållen blick på ett objekt på skärmen, t.ex. en bokstav, kan du ”ögonklicka” dig fram på skärmen.

Det här betyder inte datormusens död, säger innovatörerna bakom den nya tekniken. Men för handikappade är det en stor vinst att slippa utrustning på huvudet, vilket varit vanligt i tidigare generationer av s.k. eye-tracking framför datorn. Även reklamforskare och psykologiska forskare som vill studera vårt beteende kan ha nytta av teknik för ”ögonspårning”. John Elvesjö vid innovationsföretaget Tobii Technology intervjuas i programmet.

Bildtelefonen äntligen här?

Den nya versionen av gratistelefoniprogrammet Skype (2.0) innehåller en videofunktion. Har både som ringer till varandra varsin webbkamera kan man alltså se varandra i bild samtidigt som man pratar med. Teknos egen ljudtekniker anser att bilduppkopplingen är förvånansvärt stabil och att ljudkvaliteten inte blir sämre trots att mera data måste skickas över nätet.

Serie om digital fotografi

Tekno startar en serie om digitalfoto och avsnitt handlar om digitalkameran. Stefan Olsson, yrkesfotograf, föreslår att den köpsugne ställer tre frågor i butiken: 1. Hur stor är den maximala bildvinkeln? (helst 28 mm) 2. Hur stor brusnivå har kameran?  (hög brusnivå gör det svårt att fota i mörker) 3. Hur många megapixel klarar kameran? (sensorns känslighet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".