Giove I skjuts upp i Kazakhstan

Navigering med Galileo

Nu är den första delen i EUs eget satellitnavigeringssystem Galileo uppe.

För två veckor sen sköt man upp den första testsatelliten och Tekno har träffat Sveriges man i Galileoprojektet är Christer Berner på Rymdstyrelsen i Solna. Det blir 30 satelliter totalt i ett globalt nät över jorden och noggrannheten blir betydligt bättre än med GPS.

Muskeldrömmar i Detroit

Den vacklande amerikanska bilindustrin bjuder på Hollywoodstjärnor och 60-tals retro för att matcha asiatiska tillverkares framgångar. Volvo presenterade nya C30 som är en efterlängtad småbil medan SAAB fick mycket uppmärksamhet för sin hästkraftsstinna etanolbil. Thomas Nordegren rapporterar från bilsalongen i Detroit.

Två datamässor – ett budskap

Vi sammanfattar årets två första datalanseringar i USA som kommer att betyda en hel del i år: CES i Las Vegas och MacWorld i San Francisco. På Consumer Electronics Show talade sig Bill Gates varm för Windows Media Center, programmet som gör att tv och dator gifts ihop. I kommande Windows senare i år, Vista, kommer mediecentret att bli standard, dvs alla pcn kommer i princip att bli mediecenter på sikt. Intels plattform Viiv kommer att styra hårdvaran så att samspelet mellan tv-dator-video, och i processortillverkarens utbud ingår också processorer med dubbla kärnor.

Även Apple satsar på dubbelprocessorer från Intel. På MacWorld lanserades de första Intel-Macarna: iMac och MacBook Pro (efterträdare till bärbara värstingen Powerbook).

Digital-foto-serien – del 2 - lagring

Man måste vara nog med att skaffa sig ett system för hur man lagrar sina bilder i datorn, och man måste hålla sig det konsekvent. Det säger Stefan Olsson, yrkesfotograf, i vårt andra avsnitt av digitalfotoserien. Nästa vecka: utskrifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".