Snygg och billig - Kawasaki ER6-n

Made in China - med allt bättre kvalité

Tekno 1 februari
kl. 13.20 och 19.03

Kinaimporten av tvåhjulingar ökar

PÅ mc- och cykelmässan i Göteborg kunde man som vanligt se högteknologiska nyheter från de japanska tillverkarna. Hög kvalité till hyggliga priser har varit receptet som låtit Japan dominera mc-marknaden i mer än trettio år. Nu kommer mer och mer motoriserade tvåhjulingar från Kina också, men än så länge handlar det mest om småscootrar och lekfordon.

Vi tittar lite extra på Hondas nya mc-simulator, Kawasakis designfullträff ER6-n och Yamahas FJR 1300 med automatlåda. När det gäller cyklarna är det Taiwan som är nummer ett. Där hittar vi världens två största tillverkare Giant och Merida.  

Allt bättre kvalité på kinesiska produkter

Inte minst inom IT-sektorn har Kina ryckt fram som en stark konkurrent till Japan och Sydkorea. Tack vare sina stora ingenjörsresurser och ett gynnsamt kostnadsläge har utländska intressen etablerat sig med fabriker i landet. Kvalitén förbättras hela tiden menar Fredrik Hähnel, tidigare chef vid Exportrådet i Shanghai, nu verksam vid SE-banken där. Den kinesiska ingenjören Sabrina Peng sägar att kineser visserligen imponeras av ett västerländskt varumärke på höljet och kartongen, men tilltron till de inhemska varorna ökar, just därför att de tillverkas samma fabriker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".