Vässat krock-gyro kan ersätta GPS

Forskare på forskningsinstitutet Imego i Göteborg har lyckats med att ta ett liten, billig gyro-sensor som inte är större än en halv sockerbit, men ändå tillräckligt känsligt för att känna av jordens rotation. Sensorn används egentligen för att lösa ut krockgardiner i bilar.

Jorden rör sig bara hälften så fort som timvisaren på klockan så det är inga stora rörelser vi talar om. Flera gyron tillsammans bildar ett helt navigeringssystem som kan ersätta andra dyra och komplicerade lösningar. Det kan placeras i en lantmätarstav eller i klacken på en brandmans stövlar och sen ge en kontinuerlig position på samma vis som GPS. Men här klarar man sig utan satelliter. Inom kort presenteras den första produkten med Imegos navigeringsystem.

16 kanaler på gång i mobil-tvn

TV i mobilen, är något som folk vill ha i Sverige? finns det en marknad? Det ska Teracom, det samhällsägda företaget, som sänder ut radio och tv från sina master till oss, ta reda på i vår. Då startar man försökssändningar till 500 utvalda testpersoner i Stockholm, för att prova tekniken bakom, och för att intervjua folk om de gillar idén.

HDTV-start till fotbolls-VM i juni 

SVT har meddelat att man tillsammans med TV4 kommer att sända fotbolls-VM i en särskild HDTV-kanal. VM går i juni och SVT och TV4 producerar varannan match vardera. Hur sänds det då ut? Via satellit, enligt Canal Digital. Kabel-tv-bolagen har ännu inte meddelat hur de ska sända hdtv-version vid sidan om standardkanalerna. Från Teracoms sida säger man att man ska bygga ut sändningskapaciteten så att hdtv-kanalen kan bli verklighet. SVT vill även fortsätta med att sända andra hdtv-producerade program i höst, och 2010 finns all deras produktion i hdtv-version parallellt med vanliga kanalerna. År 2015 kan hdtv ta över helt, menar SVT-chefen Christina Jutterström i Tekno.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".