Sveriges bränslesnålaste bil

KTH-studenter bygger första svenska tävlingsbilen som ska delta i snåltävlingen Shell Eco-marathon.

Eco-marathon är en tävling i bränslesnålhet för universitet och högskolor. Nu ska för första gången ett svenskt team delta med bilen Agilis. Det är ett femtiotal studenter från Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm som ska ge sig in i den benhårda konkurrensen och första målet är att bygga Sveriges bränslesnålaste bil. Världens snålaste bil klarar 538 mil på en liter bensin. Rekordet sattes under Shell Eco-marathon i Frankrike förra året.

Bilens kaross byggs i kolfiber och har en aerodynamisk droppform. Vikten hoppas man hamnar runt trettio kilo. Motorn kan drivas med antingen bensin eller diesel, men några detaljer om motorns uppbyggnad vill inte Agilis-teamet släppa ifrån sig. Vi ska följa studenternas vedermödor här i Tekno fram över.

Could Faust disinvent the a-bomb?

Kunde Dr Faust ha stoppat atombomben? Frågan väcks i ett EU-stött teater- och vetenskapsprojekt, där en italiensk teatergrupp, Klesidra Teatro i Rom spelar en viktig roll. Nyligen har gruppen varit på KTH i Stockholm och spelat upp sitt musikdrama, Faust in Hiroshima, som man hoppas ska bli starten på en internationell diskussion om det går att avuppfinna, montera ned eller rent av glömma teknologier som kan vara mänskligheten till fara. Avuppfinna, går det? Frågan går till projektets ledare Riccardo Antonini och till Yngve Sundblad, professor på CID (Centrum för användarorienterade IT-design) och medarrangör.

Mobilnyheter från 3GSM i Barcelona

Årets stora mobiltelefonmässa 3G i Barcelona är större än nånsin och högvis med nya telefoner presenteras av all världens tillverkare. Vi ringde upp tidningen Mobils chefredaktör Linus Brohult för att få veta det senaste:

- Mobiloperatörerna pushade för hsdpa som också kallas turbo-3G. Det ger högre dataöverföringshastighet i näten och blir som att få bredband i mobilen. Samsung och Benq-Siemens presenterade varsin telefon som stöder turbo-3G.

- Trådlöst nätverk inbyggt i telefonen börjar komma. Det ger möjlighet att tex. köra IP-telefoni över företagets trådlösa nätverk när man är inne på kontoret och sen växlar telefonen över till mobilnätet när man går ut. Nokia presenterade en telefon med inbyggt trådlöst nätverk.

- Både billiga och exklusiva musikmobiler visades. Sony-Ericsson kommer med en modell som är en smartphone och mer liknar en handdator. En liten fräck och billig musikmobil från Benq-Siemens med utseende som en mp3-spelare visades också.

- Tv-mobiler var det tunnsått med. Alla väntar på vilken standard det blir för tv-sändningarna.

- Nu är man uppe i 3 megapixel! Samsung kommer med en kameramobil med 3 miljoner pixlar som man hoppas ska kunna ersätta de vanliga digitalkamerorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".