Robotar ska rädda Lego

Dagens unga vill ha mera teknik i bygg-stenarna, tror den danska leksaks-tillverkaren Lego. Därför har man skapat Lego Mindstorms, ett set av robotdelar som kan programmeras med hjälp av dator.

Dagens unga vill ha mera teknik i byggstenarna, tror den danska leksakstillverkaren Lego. Därför har man skapat Lego Mindstorms, ett set av robotdelar som kan programmeras med hjälp av dator. För företaget vad den elektroniska inriktningen livsnödvändigt eftersom de ungas krav inte riktigt stämt överens med utbudet. ”Robotiseringen” startade för flera år sedan, men i senaste versionen har den blivit alltmer avancerad. På konsumentelektronikmässan i CES i Las Vegas fick den stor uppmärksamhet, berättar Carsten Nielsen i Harddisken, Danmarks Radios motsvarighet till Tekno, som gjort reportaget (översatt).

UWB – nya sladdbefriaren

Sladdar, sladdar, sladdar. Det är vad man får så snart man köper nåt i dator- och mobiltelefonväg. Nu kommer ny teknik för riktigt snabb trådlös överföring. Det behövs när vi ska skicka rörlig film mellan prylarna. Tekniken kallas UWB, ultra wideband, och är en bredbandsteknik som bygger på att svaga radiosignaler ”smetas ut” över hela frekvensbandet. Den tekniken behärskar man nu så att inga andra radiosändningar störs.

Vi läser lyssnarnas brev om digitalfoto tillsammans med fotografen Stefan Olsson: om bildskärmskalibrering och olika metoder att skanna in dia-bilder, även s/v bilder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista