Framtidens tandborste

Tekno 1 mars:

När man ändå borstar tänderna så kunde väl tandborsten kunna kolla om man har karies, matrester eller fel ph-värde på tänderna? Det tycker en grupp studenter i industridesign att framtidens tandborste borde klara av.

På forskningsintitutet Imego i Göteborg låter man varje år studenter fantisera fritt om vilka egenskaper de skulle vilja att ingenjörerna begåvade olika vardagsprylar med. Man har faktiskt redan kommit en bit på väg med sensorer som kan upptäcka karies, berättar Manoo Eibposh.

Vad skulle du vilja att ingenjörerna fixade fram till dig? Skriv en önskelista och skicka till oss på Tekno så ska vi kolla när och om det är möjligt att uppfylla dina önskningar.

Nytt papper sparar skog och energi

Ett vanligt papper har samma typ av träfibrer hela vägen igenom, men nya rön gör det nu möjligt att göra papper som innehåller flera olika skikt med fibrer. Det innebär att man kan göra ett kopieringspapper med nya färska fibrer på utsidan och upp till 50% returpapper inuti. Skiktat papper har varit närmast omöjligt att göra tidigare eftersom pappersmassan blandar sig och skikten är svåra att hålla isär.

Genom att studera hur pappersmassan uppför sig när den strömmar ut ur munstycket på pappersmaskinen har forskare på KTH (Daniel Söderberg, Fredrik Lundell) utvecklat ett sätt att spruta in vatten mellan skikten för att hålla dem åtskilda. Det nya är också att man använder sig av samma strömningslära som gäller för tex. aerodynamiken kring en flygplansvinge för att få träfibrerna i pappersmassan att uppföra sig som man vill.

Bildskärm på vindrutan i skogmaskinen

Datorer och bildskärm är inget nytt i förarhytten. På en vanlig dataskärm har föraren Internet och GPS och information om träden som ska fällas. Men all teknik har inte gjort jobbet mindre påfrestande för de som jobbar som förare.

För att råda bot på vill forskarna vid Skogforsk i Uppsala (under ledning av Björn Lövgren) programmera skogmaskinen så att den tar fler egna beslut. Det leder till mindre knappande och mer tid till förplanering, hur gör jag med nästa träd, osv. Och en annan ny teknik är att ha en bildskärm med information mitt i blickfånget, placerad som en display på vindrutan. Som det är idag måste föraren ständigt flytta blicken fram och till med mellan kranen som kapar träd till datorns bildskärm nedanför knäna, ett moment som gör arbetet mentalt påfrestande. Med skärminformation på själva vindrutan kan föraren titta rakt fram hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista