Linsen som fixar synfelet på natten

Tekno 8 mars:

I Sverige finns 800.000 kontaktlinsanvändare och de kan nu välja linser med helt nya egenskaper.

Det senaste är ortokeratologi som innebär att linsen formar om ögat under natten och ger skarp syn utan hjälpmedel resten av dagen. Det är urgammal kunskap från kineserna som kommit till användning igen.

- De upptäckte att om man sov med sandpåsar på ögonen så såg man bättre på morgonen, berättar Ingalill Thunholm-Henriksson som är studierektor vid Karolinska Institutets optikerutbildning. Det har tagit lång tid att utveckla en kontaktlins som kan forma om hornhinnan, men nu finns den att köpa flera europeiska länder. Än så länge är det bara närsynta som kan hjälpas av ortokeratologiska linser.

Det är mycket viktigt att linserna släpper igom syre till hornhinnan och materialet silikonhydrogel är idealiskt för det ändamålet. Problemet har varit att det är som att försöka blanda vatten och olja när man försökt få till silikonhydrogelen, men nu har det lyckats och sådana linser finns redan på marknaden.

Kontaktlinser som fungerar både för närsynthet och ålderssynthet är också på gång. Linsen har olika zoner i synfältet och fungerar ungefär som progressiva glasögon.

Tekniktidning för tonårstjejer

Ett nytillskott i den mansdominerade floran av tekniktidningar är Tekla. Den riktar sig till tjejer i tonåren och vill intressera dem för teknik i ett skede där man ofta är på gång att välja yrkesbana. Receptet är att lyfta fram kvinnor som sysslar med teknik och bredda teknikbegreppet.
- Vi brukar ta exemplet sjuksköterskor som hanterar mycket teknisk utrustning, men ändå anser man inte att de har ett tekniskt jobb, menar redaktörerna Malin Ulfvarson och Camilla Sjöstedt. Det är killarna som får bestämma vad som är teknik och inte. Tjejer kan ofta ta avstånd från teknik redan i 7-8 årsåldern, men nål och tråd är lika mycket verktyg som hammare och spik.
Tekla innehåller artiklar om allt från ishotellet i Jukkasjärvi till hur man gör en egen väska.  Websida: www.tekla.nu

Bedrägerier och utpressning på nätet

Varje halvår kommer datasäkerhetsföretaget Symantec med en rapport om läget på internet som bygger på statistik från hela världen. Den starkaste trenden är att nätet gått från att vara en lekplats till en brottsplats. I mångt och mycket är det den klassiska brottsligheten som flyttat över till internet.
- Det är enklare för brottslingarna att hyra in några unga killar med datorer istället för att skicka in gorillor i en butik som knackar någon i huvudet, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symnatec.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista