Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...

Virusvarnare på liten plastbit

Publicerat onsdag 29 mars 2006 kl 11.38
Lab-on-a-chip från Uppsalaföretaget Åmic.

En av våra lyssnare önskar sig en liten indikator som kan varna för farliga virus och andra smittor som kan dyka upp i vår omgivning. Det forskas väldigt mycket på små biosensorer som kan utföra hela analyser som annars tar ett helt laboratorie i anspråk.

Lab-on-a-chip kallas tekniken och använder mycket av tillverkningsprocesser som tagits fram för att göra datorkomponenter och cdskivor. Tekno besöker Rudbecklaboratoriet för att få reda på mer och Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin, berättar att små virusvarnare är på gång. Man kan fästa en mängd olika antikroppar och virus-DNA på en liten plastbit som sedan ger en färgindikation om vilket virus det är fråga om.

Det som driver forskningen är i mångt och mycket rädslan för terrorister som kan använda smittämnen som vapen. Mjältbrandsbakterien som sändes med post i USA är ett exempel. Vi träffar också forskaren Mats Nilsson på Rudbecklaboratoriet som tar fram en detektor åt försvaret som ska kunna upptäcka bakterier, sporer och toxiner i fält. Tre år har de på sig att komma fram med något som fungerar. Än så länge är storleken på smittdetektorn ungefär som en mikrovågsung, så vår uppfyllandet av vår lyssnares önska om en lite virusvarnare ligger lite längre fram i tiden än så.

Mobilen får bredband utan 3G

Hur mycket kan man egentligen få in i mobiltelefonen? Nu är till och med 30 megabits bredbandsuppkoppling på väg in i lurarna. Världens största mobiltillverkare har på 3GSM World och Cebit-mässan i vinter visat att mobilen som kommunikationspryl är något helt annat än vad mobiloperatörerna, de som satt upp nya 3G-nätet, tänkt sig.

De snabba bredbandstjänster kan komma via WLAN och Wimax i kombination, och inte via de förhållandevis långsamma 3G-näten. Ett Mobilt Wimax klarar 20-30 mbit per sek i nya Samsung-telefonen på Cebit, nuvarande 3G klarar 384 kbit per sekund. Vi tar en första titt på Wimax tillsammans med Mikael Alström, Samsung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".