Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...

Chalmers tävlar i Eco-Marathon

Eco-bil

Studenterna på KTH får konkurrens i bränsle-snålhetstävlingen Eco-Marathon av Chalmers i Göteborg. Där byggs just nu en fiskformad bil i kolfiberarmerad plast med en 25-kubiks fyrtaktsmotor.

Chalmersteamet är inte lika resursstarkt och kommer att satsa på driftsäkerhet och smart körstrategi för att hävda sig i startfältet. Eco-Marathon körs i Fraknkrike 20-21 maj och hittills har runt 250 team anmält sig.

Norge har också en bil på plats som tävlar i Urban Concept-klassen. Det är bilar som är mer verklighetsanknutna och som ger en vink om hur framtidens lätta, snåla småbilar kan se ut. Högskolan i Östfold bygger en bil i samma sorts plast man tillverkar cd-skivor av. Då kan man lätt smälta ner karossen och återvinna plasten.

Forskarbilen Terranaut

Tänk att ha både kontoret och laboratoriet med sig i bilen. En bil som dessutom är byggd för att kunna ta sig fram överallt, kan kommunicera via satellit och har en fullt utrustad arbetsplats i bakre delen. Det har Nissans designers omsatt i konceptbilen Terranaut som visades på Stockholms bilsalong.

4G gör oss ständigt uppkopplade

Många trodde att tredje generationens mobiltelefoni 3G skulle ge användarna mobilt bredband, snabba datatjänster. Men 3G blev dyrt för både operatör och konsument. Nu fäster många sina förhoppningar till att de nya radioteknikerna för trådlöst Internet, Wi-Fi och Wimax, ska lösa behovet av att vara uppkopplad till bredband när man är på flygande fot. I Skellefteå blev Mobile City pionjärer när de prövade Wimax till glesbygd, menar Jan Hedström. Snart kommer en ny variant som gör Wimax ”nomadiskt”, dvs att man kan förflytta sig samtidigt som man är uppkopplad, och då är Wimax i viss mån att likställa med 3 G, fast snabbare (3G håller 383 kb/sek i ursprunglig form, Wi-Fi och Wimax mellan 20-70 Mb/sek)

Samtidigt talar framtidsforskare om att de ”trådlösa öar” som uppstår med de nya teknikerna kan sys ihop med den vanliga mobiltelefonin, och i nästa skede av den mobila utvecklingen växer 4G, fjärde generationens mobiltelefoni, fram. Ulf Körner, professor vid inst för kommunikationssystem, Lunds Tekniska högskola, menar att 4G gör det möjligt för oss att vara uppkopplade ständigt. Användaren behöver inte tänka på vilken standard/frekvens som ”just nu” sköter den trådlösa bredbandskommunikationen. Den tjänst som användaren köper paketerar tekniken utan att användaren behöver bry sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".