Bärbart på gymnasiet

Att nischa sig när man är 18?

Det finns många gym-nasier med teknisk inriktning som vill locka med yrkesnära inriktning. Vi har besökt IT-gymnasiet i Uppsala och ABB Industri-gymnasium i Västerås.

Vid det här laget finns säkert ett hundratal gymnasier i Sverige som gör anspråk att ha någon form av IT-profil. Därför kan man undra vad som särskiljer ett sånt gymnasium från andra? Hur går det när unga människor väljer att nischa sin utbildning redan på gymnasienivå? För att belysa de frågorna har vi besökt IT-gymnasiet i Uppsala där det i dagsläget går 430 elever. Rektorn Christine Johnson guidar oss runt, vi träffar lärarna Mats Hedberg, Jörgen Caceres, Åsa Jansson och Malin Tväråna, samt eleverna Alex Jacobsson, Josefin Nordvall och Fredrik Värnsberg.

Gymnasieingenjör anno 2006

När det fjärde året togs bort i den tekniska gymnasieutbildningen (1992), ansåg en del industriföretag att rekryteringsbasen försvann. Förr blev man gymnasieingenjör efter fyra år och kunde börja jobba alternativt gå till högskola. För en industri som ABB blev den följande friskolereformen en lösning: Man startade en egen gymnasieskola i Västerås. Skolans personal äger och driver skolan och målet är att den ska bli så lik det vanliga arbetslivet som möjligt. Vi pratar med eleven Niklas Hedström och läraren Daniel Åkerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista