Kungen kör Förstlingen

Kungen körde Förstlingen

Jubiléet Järnvägen 150 år invigdes av kung Carl Gustav på Nora station den 5 juni. Han anlände – såsom svenska kungar plägar göra – i ett särskilt invigningtåg från Stockholm. Och efter invigningstal provkörde han Förstlingen, som är en replik av Sveriges första ånglok.

Att kungen valde museijärnvägen i Nora beror på att här startade landets första järnvägstrafik på normalspår. på sträckan Nora – Ervalla Trafiken kom igång i juni 1856 med både persontrafik och järntransporter. Men snart invigdes även stambanorna, den västra till Göteborg 1862, den södra till Malmö 1864. Vi pratar med Claes Henrik Falk som hjälpte kungen att framföra loket 300 meter från station till lokstallarna, och med konstruktören bakom repliken, Bengt Ohlin.

Botniabanan försenas?

Den är en öppen fråga om Sveriges största tågprojekt sedan andra världskriget, Botniabanan mellan Nyland och Umeå kan stå klart 2010 som planerat. Formella regerings- och miljödomstolsbeslut ska tas till sommaren, och projektet har redan försenats av tvister kring det omtvistade Umedeltat med sitt rika fågelliv.

Men för att göra resan Stockholm – Umeå snabbare än någonsin, 5,5 tim, måste även en existerande järnväg, Ådalsbanan, Sundsvall och norrut, moderniseras. Både Botniabanan AB:s vd Lennart Westberg och banverkets Kenth Nilsson menar att det är möjligt att hålla tidsplanen till hösten 2010.

Test: Tre program som gör cd av vinylskivorna

En lyssnare ville ha reda på hur man bäst går till väga för att föra över musik från skivspelaren till datorn. Vi provade följande program:

RIP Vinyl

Mycket enkelt litet program som köps och laddas ned från internet för runt hundringen. Kräver ljudkort i datorn. Man kopplar sig via stereoförstärkarens bandspelarutgång till datorns ljudingång. Skivspelaren behöver en sk. RIAA-förstärkare för att låta bra och den finns oftast bara på stereoförstärkarens phono-ingång.

RIP Vinyl har inga funktioner för att ta bort skrap och knaster, men är otroligt lättfattligt och har en bra funktion för att dela upp låtarna i separata ljudfiler. Kan dessutom spela in 78-varvare på 45 varv och rätta till hastigheten digitalt.

Magix Audiocleaning Lab 10

Kräver också ljudkort i datorn och inkoppling via stereoförstärkare. Mängder av funktioner, men det viktigaste är tydligt och lätt att hitta. Audiocleaning Lab har flera olika filter som rensar bort skrap och knaster, men de bör användas sparsamt eftersom originalljudet annars påverkas negativt. Den som vill jobba lite mer med att fixa till ljudet från vinylskivorna har mycket att hämta i det här programmet. Kostar ca. 400 kr.

Terratec Phono Preamp USB

Bra lösning för den som har bärbar dator eller saknar bra ljudkort i sin dator. En liten extern dosa innehåller RIAA-steg och ljudkort. Gör att skivspelaren kan kopplas direkt till datorns USB-ingång. Riktigt bra ljud blir det också. Det medföljande datorprogrammet har ljudrensningsfunktioner av hög kvalitet, men är relativt svårjobbat jämfört med de andra. Kostar runt 1000 kr.

http://www.ripvinyl.com/

http://site.magix.net/scandinavian/home/music/audio-cleaning-lab-11-deluxe/?version=eversion%3Ftemplate%3Dclean

http://entertainen.terratec.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=139

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".