Airbus A380

Två piloter klarar Airbus 380 världens största passagerarplan

Onsdag 24 augusti

Det är ungefär femton år sen man började diskutera om Jumbo-jeten - Boeing 747  behövde en ersättare - och man kom fram till att det behövdes ett ännu större passa-gerarplan. Det blev Airbus A380 med plats för max 555 passa-gerare. Tekno har tagit en titt i kabin.

Vår reporter hade väntat sig nåt i stil med kommandobryggan på Starship Enterprise – men ack vad han bedrog sig. Cockpiten är inte större än att den rymmer de två piloter. Det räcker till för att manövrera planet. Och han besökte förståss också den speciella bar som ekonomibetalande kan besöka ombord.

Grundtanken är att alla Airbusplan har i stort sett likadana cockpit och ska vara så lätta att köra att det bara behövs nån veckas extra utbildning för att gå från den minsta Airbusen till A380. Det enda som skiljer sig i A380:an är en extra datorskärm där piloten får upp väderkartor, underhållsscheman. Och styr planet - det gör man med en joystick, precis som på ett tv-spel. Fyra A380 i månaden kommer man att kunna producera och priset ligger på drygt 300 miljoner dollar stycket. Singapore Airlines får sin första A380 i december.

Nu startar mobil-tv-testen

Tänk dig att kunna se de vanliga tv-kanalerna i mobiltelefonen. Är det en tjänst du vill ha?

Nu finns i alla fall tekniken för att sända ut tv-kanalerna, och det börjar också finnas speciella mobiler med inbyggda chip för tv-mottagning.

Telia och Teracom har sagt att man ska testa det här i höst hos 450 hushåll i Stockholmstrakten. Bolagen gör sina test var för sig, så det kan bli konkurrerande mobil-tv-nät i framtiden. Tekno lånade en mobil och gick ut på Södermalm i Stockholm och testade om det kändes bra att titta på tv i mobilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".