Spar på dropparna!(Foto:Scanpix)

Miljösvin får inget körkort

Tekno 27 september:

Krav på snål körning ska föras in i körprovet och den som grisar ned miljön i onödan blir kuggad och får inget körkort.

Sparsam och miljö-anpassad bilkörning är än så länge något man ägnar sig åt frivilligt. Nu blir det ändring på det. Tekno har träffat Stig Sandberg, utbildnings-ansvarig för sparsam körning på STR, Sveriges Trafikskolors Riksförbund, och fått en lektion i sk. ecodriving. Det är betydligt lättare för en nybakad bilförare än att lära en gammal hund att sitta, så kan man väl sammanfatta det mötet. Vi har också fått fler tips om hur man får ned bränsleförbrukningen av de nyblivna världsrekordhållarna i snålkörning Helen och John Taylor.

Ta med dina tv-kanaler på resan

De som ser TV utanför hemmet, kan ofta inte se alla de kanaler de betalt för hemma. Men nu finns det teknik för att ta med kanalerna dit man vill, t.ex se dem i en bärbar pc på hotellrummet.

Det man behöver är en elektronikburk med programvara till datorn. Burken placeras mellan tvn hemma och bredbandet. Sen är det bara att fjärrmanövrera hemtvanläggningen. Man kan även se det tv-material man spelat in i annan utrustning, VHS och hårddisk.

Vi har prövat lösningarna Sony location-free TV och Springbox, och bildkvaliten kan anses vara bättre än streamad webb-tv på nätet.

Unga forskare på Tekniska muséet

Vi har kikat på två av de svenska bidragen till European Contest for Young Scientists i Stockholm. På Tekniska Muséet har 79 projekt av 15-20-åriga unga forskare från 33 EU-länder visats upp i en utställning. De ingår i en tävling som avgörs av en jury bestående av etablerade forskare.

Ett nattflöte presenterades av Nils Wallin. Med det kan man se om fisken nappar. Så snart flötet ställs i upprätt position (av fisken) börjar det lysa grönt, och Nils har själv sett att det funkar när han fiskat under mörka septemberkvällar.

En grupp elever från en Degerfors-skola har sökt vederlägga teorin om det gyllene snittet, en proportion som omtalats i den kända science-deckaren DaVinci-koden av Dan Brown. Man har bl.a. mätt kroppsproportionerna hos skolelever och inte funnit något matematiskt bevis för att naturen vill ordna allt enligt kvoten 1:1,618 (skiljer sig från symmetrin, 1:1), berättar Hanna Sjökvist.

Bland förstapristagarna märks två 19-årigar från Österrike som utvecklat ett nytt system för att avlägsna is från flygplansvingar under flygning. Den nya tekniken innebär att avisningen endast förbrukar 1 procent av bränslet att jämföra med nuvarande tekniker som förbrukar 15 procent. Flera större flygbolag har redan visat intresse för de 19-åriga killarnas uppfinning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".