1 av 2
08:or utan sladd(Foto: Anders Wiklund/SCANPIX)
2 av 2
Jocke Pettersson

Surfa trådlöst i hela Stockholms län

Tekno 11 oktober:

Nu ska Stockholm att placera sig på den internationella IT-kartan genom att erbjuda trådlöst nät ända ut i skärgården.

Stokab, Intel, Ericsson och Cisco Systems har dragit igång projektet Stockholm Digital City som ska innebära trådlös Internet-uppkoppling med WiMax-teknik i hela länet. Nätet ska vara operatörsneutralt så att det kan utnyttjas av alla som vill, inom tex. offentlig sektor eller av olika företag.

Just nu pågår tester runt om i länet för att se om det funkar som man tänkt. Vi följer med teknikchefen på Stokab, Jocke Pettersson, upp i vattentornet i Tensta, där nya antenninstallationer för WiMax har testats. Det gick över förväntan, säger han, med tanke på att träd och hus kan göra det svårt att nå fram med trådlösta bredbandet.

Enkelt och billigt alkolås från SAAB

En ökad alkoholkonsumtion har lett till att allt fler påverkade förare är ute på våra vägar. SAAB:s ambition är att ta fram ett alkolås som ska vara litet, smidigt och lättanvänt samt långt billigare än de lösningar som hittills har funnits på marknaden. Nu är en prototyp klar och Tekno har testat.

Teknos lyssnare kör snålare

Efter vårt reportage om ecodriving har flera lyssnare hört av sig och berättat att de de lyckats sänka sin bränsleförbrukning med hjälp av Stig Sandbergs enkla och handfasta råd. Vi tar också upp den ständigt återkommande frågan om man ska motorbromsa eller frihjula för att bilen ska dra så lite som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".