Tsunamipengar kan ha använts fel

Stora summor pengar som skulle användas till identifiering av offer i flodvågskatastrofen för två år sedan, kan ha missbrukats. Sverige kräver därför, tillsammans med sex andra länder, en oberoende granskning.

– Vi har fått uppgift om att pengarna för identifieringen kan ha försvunnit, förskingrats eller använts på ett annat sätt än tänkt, säger Liselott Agerlid, förste sekreterare på Svenska Ambassaden i Thailand.

– Uppgifterna kommer från en sådan källa som vi måste ta på allvar och som en oberoende utredare går igenom, säger hon.

Kan ha betalt resor
Sverige och de andra sex länderna misstänker att upp till 60 procent av pengarna som skulle användas till identifieringsarbete av offer i flodvågskatastrofen kan ha gått till resor och andra kostnader.

Sedan i våras är det thailändarna själva som ansvarar för identifieringsarbetet och det är efter det som misstankarna uppdagats.

Sverige har varit med i arbetet redan från början, under senare tid handlar det främst om medicinsk kompetens och utbildning av thailändska läkare.

Thailands polis lägger ansvaret på annat håll
I ett brev till thailändska polisen kräver nu länderna en oberoende granskning, som USA erbjudit sig att finansiera.

Den thailändska polisen välkomnar en utredning och menar att de kommittéer som haft hand om bidragen tidigare gjort fel.

– Det är klart att det allvarligt. Speciellt tror jag bidragsgivare och anhöriga blir besvikna om det visar sig att det är så, säger Liselott Agerlid.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".