Laila Freivalds.

"Jag visste inte att Phuket var så stort"

Utrikesminister Laila Freivalds kände inte till att Phuket i Thailand var ett stort turistmål för många svenskar. I en intervju på lördagen i Dagens Nyheter säger hon att hon inte visste vad Phuket var och att det kan vara ett skäl till att hon till en början inte insåg omfattningen av flodvågskatastrofen i julas.

– Jag visste inte att det var ett stort geografiskt område med många hotell, delvis bygga väldigt nära vattnet, det kände inte jag till, säger Laila Freivalds.

Borde du haft den kunskapen?

– Det har ingen betydelse för hur UD hanterar en katastrof, säger hon.

Men du som utrikesminister?

– Nej, för det har ingen betydelse för UD:s sätt att fungera.

Får kritik för sitt uttalande
Laila Freivalds har redan fått kritik efter sitt uttalande i DN att hon inte visste mer om Thailand och hur stort Phuket är som svenskt turistmål. Hon tillbakavisar kritiken med att hennes personliga roll inte spelar någon roll.

– De måste inse skillnaden mellan UD och mig personligen. UD har kunskap och har en planering och förmåga att agera omedelbart. Den är helt oberoende utav mig.

– Sedan när jag får en fråga vad jag själv vet för min egen del, och det har ingen betydelse egentligen för UD:s agerande, så svarar jag ärligt att jag inte kände till hur Phuket såg ut, men UD känner till så att även när du ställer frågan och säger ni, då menar du UD och då är det en helt annan sak.

”Beredskapen kunde varit större”
Ingen på UD insåg vidden av katastrofen förrän successivt, säger Laila Freivalds. Men beredskapen fungerade omedelbart. Däremot kunde den ha varit större.

UD är klara med sin sammanställning över vad som hände de allra första timmarna efter det att tsunamin slagit till mot stränderna i Asien. Så här svarar Laila Freivalds på frågan om vad hon är mest överraskad över i utredningen:

– Det var att det blev så tydligt att det finns en beredskapsorganisation, den gick i funktion omedelbart men den är inte dimensionerad och har inte den kapacitet att klara en katastrof av den här omfattningen, säger utrikesminister Laila Freivalds.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista