1 av 2
Kungen och drottningen på besök i Thailand.
2 av 2
Kung Carl XVI Gustaf vid minnescermonin i Khao Lak.

Kungaparet besökte Khao Lak

På fredagen besökte det svenska kungaparet de raserade turistparadisen i Thailand, där återuppbyggnaden är i full gång.

I fiskebyn Nam Khem försvann 4 000 invånare i flodvågen, tror man. Ingen vet exakt hur många som bodde här tidigare.

Den officiella siffran var cirka tiotusen men det fanns många illegala invandrare från Burma som arbetade inom fiskeriet, så exakt hur många som dog vet ingen.

Lerig söndermosad röra kvar
Det går knappt att bo här längre, det som var en by är bara en obeskrivligt lerig söndermosad röra av spillror efter mänsklig verksamhet.

1 500 invånare håller sig envist kvar här och försöker bygga upp sina liv igen.

Fiskaren Sukhet använder det enda lilla bidrag han får till att reparera två fiskebåtar. Han tror att det kommer att dröja innan fler återvänder.

– De kommer först att komma tillbaka när det här är över och det finns arbete igen, säger Sukhet.

Pengar till nya fiskebåtar
En välkommen hjälp mitt upp i allt svåra fick fiskarna i Nam Khem på fredagen av den svenska kungen, det är pengar till nya fiskebåtar.

Det svenska kungaparet deltog på fredagen också i en ceremoni i Khao Lak till minnet av de många svenskar och andra som omkom där.

Khao Lak krossades fullständigt
Khao Lak var ett av de semesterparadis som krossades fullständigt.

Fritidsresors reception nere vid havet är i dag bara några nakna betongväggar, men mycket har nu röjts undan. Av de tusentals bungalows som tidigare låg under palmerna finns idag inte ett spår längre, bara de stadigaste hotellen vid vattenbrynet står kvar som ruiner.

Drottning Silvia grät
När härlig är jorden klingade ut över stranden där barnen som lekte i Bamseklubben spolades bort då storgrät drottning Silvia.

– Det var ett väldigt speciellt moment. Det var oerhört vackert. Man tänkte naturligtvis på det som har hänt. Det var ju särskilt många svenskar som gick bort och också saknas, säger drottning Silva.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".