1 av 2
Restauranggata i Phuket. Foto: Stefan Winiger/SR
2 av 2
Lees restaurang i Phuket. Foto: Stefan Winiger/SR

Lee har öppnat sin restaurang igen

Affärslivet utmed stränderna i Thailand kom på många håll snabbt igång igen efter flodvågen. Många mindre restauranger fick hjälp av svenska turister på semester som högg i och hjälpte till med att röja och bygga upp igen.

Lee har en liten restaurang vid Nai Yang-stranden på Phuketön. Tjugo meter längre ner plaskar Indiska oceanens turkosa vågor harmlöst. Men annat var det när tsunamin kom.

– Allt var förstört, många var ledsna, säger Lee.

Lee och hans familj visar mig bilder som de tog dagen efter tsunamin. De vita plaststolarna, borden, parasollen, den enkla byggnaden där maten lagas och alla andra små kommerser utmed den vita stranden. Det ser ut som en tipp för grovsopor.

Den tunga pizzaugnen i gjutjärn hittade de ett hundratal meter upp i skogen.

Körde så fort de kunde
Vattnet hade börjat stiga och de såg flodvågen komma. De kastade sig på sina mopeder och körde så fort de kunde bort från havet. Flodvågen hade varit sex meter hög när den slog in över stranden.

De hade tur, alla klarade sig. Men i ståndet bredvid hade människor dött.

På asiatiskt vis berättar de allt det här med ett leende på läpparna och de har ständigt nära till skratt.

Hjälp från svenska turister
Lees dotter visar mig ett kort med en adress och ett telefonnummer i Hägersten i Stockholm, svenska turister, de är våra vänner säger Lees dotter, de har skänkt dem pengar som behövdes för att kunna bygga upp restaurangen igen.

Det var inga stora medel som behövdes med svenska mått mätt. Lite virke och några takplåtar, pizzaugnen lyfte de på plats igen.

Byggnaden är i princip ett tak som bärs upp av några stöttor, den har vägg bara på en sida och den är en uppspänd presenning. Diska gör man i en balja på baksidan, det finns inget rinnande vatten och maten lagas på en gaslåga.

Tacksamma
Lee och hans familj är mycket tacksamma för vad svenskar har gjort för dem.

– Goda människor från Sverige, de kom och hjälpte och gav pengar, säger Lee.

Det var ett femtital personer, många av dem svenska turister som hjälpte till att städa upp stranden och resa byggnaden igen. Redan efter två veckor kunde Lee öppna sin restaurang igen.

Nybyggnation överallt
Hela kommersen utmed strandvägen vid Nai Yang-stranden har byggts upp på det här sättet. Överallt är färgen ny, skyltarna nya, allt har byggts upp under de gångna veckorna.

Men bara ett hundratal meter bort ser man tydligt spåren efter flodvågen, gatan är delvis bortspolad, man har vräkt ner krossade tegelstenar och sand för att fylla hålen. Palmerna i skogen bär spår av intorkad lera några meter upp på stammen.

Stefan Winiger, Phuket
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".