Blommor sätts ut i havet till minne av de omkomna.

Minnesceremoni försenades av regn

I Thailand är nu den sista minnesceremonin för att hedra omkomna och ännu saknade svenskar över. Ceremonin avslutades med att de anhöriga sjösatte speciella ljusbåtar i havet.

Ceremonin inleddes av Eva Rånström som förlorade sin mor i katastrofen.

– Vi kastas fortfarande mellan förlamande trötthet och försiktig glädje. Det är som att gå i en allé där skugga och sol är samtidigt och inte antingen eller. Vi frågar oss förtfarande varför, men har lärt oss att livet inte är sen, utan här och nu, sade hon.

Efter ett våldsamt åskväder i början av ceremonin bryter solen fram genom molnen just i slutet, när deltagarna går ner mot havet.

Kraftiga vågor slår in mot stranden och för att sjösätta ljusbåtarna, eller kratongerna som de kallas på thailändska, vadar de anhöriga ut i vattnet.

Hela familjer går ut tills vattnet når dem till midjan, vågorna sköljer över dem när de sjösätter båtarna, gjorda av bananblad, orkidéer och med ett ljus och rökelse i mitten.

Hundratals ljusbåtar driver ut till havs medan solen långsamt sänker sig mot horisonten. Efter önskemål av de anhöriga bestod ceremonin mest av sånger.

Biskop Lennart Koskinen höll det enda talet, som handlade om hur svenskar och thailändare har mötts i sorgen här i Thailand och om hur flodvågskatastrofen i all sin förskräcklighet ändå förde någonting gott med sig när den överbryggde kulturklyftor och byggde broar av medkänsla och empati mellan Asien och Europa.

Caroline Salzinger, Khao Lak
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".