Svenskt identifieringsarbete kritiserades


De svenskar som arbetade med identifieringen av tsunamins offer i Thailand har kritiserats för att de bara ägnade sig åt avlidna svenskar, och inte hjälpte till med andra länders avlidna.

Identifieringen av de döda gjordes i Thailand av den internationella id-kommissionen. Där ingick också svenska rättsläkare och rättstandläkare tillsammans med poliser.

Nu, ett år efter katastrofen, blir det känt att svenskarna kommissionen fick utstå kritik från andra länder som också hade drabbade medborgare.

Formell kritik två gånger
Formellt fick Sverige kritik i samband med två möten inom den internationella id-kommissionens exekutivkommitté, först i mitten av februari och sen på nytt två, tre veckor senare.

Enligt Stig Edqvist, chef för den svenska id-kommissionen, förekom också mycket så kallat korridorsnack om att svenskarna i id-kommissionen prioriterade avlidna svenskar eftersom andelen svenska medborgare som identifierats var så mycket större än andra länder.

Irena Dawidson var en av de svenska rättstandläkarna på plats i Thailand och hon tillbakavisar kritiken från de andra länderna.

– Det såg ut så. Men orsaken var inte att vi enbart letade efter svenskar, för det går det inte att göra. Det gjorde vi inte, det är helt enkelt oetiskt. Men det fanns inget annat att jämföra med, säger Irena Dawidson.

Tandjournaler underlättade
Orsaken till att många svenskar kunde identifieras inom bara några månader efter katastrofen, är att det förs tandjournaler och tandjournalerna snabbt hittades på de olika tandklinikerna i landet, säger rättstandläkaren Irena Dawidson.

– Vi har tandvårdsjournaler som är väldigt bra i Sverige. De hittades väldigt fort och förbereddes för identifiering mycket snabbt på Rikskrim och fördes över till Thailand för att kunna användas. Så vi kunde göra jämförelserna förhållandevis fort jämfört med hur det gick för de andra länderna i början, säger hon.

När flodvågen vällde in över stränderna befann sig 10 000-tals svenskar på semester i katastrofområdet. Sammanlagt omkom 250 000 människor, flest i Aceh i Indonesien. I Thailand omkom över 3 500 personer som var på besök i Thailand, och Sverige är ett av de länder med turister som drabbades värst.

Fel begicks
Chefen för den svenska id-kommissionen, Stig Edqvist, säger att framför allt ett fel begicks i början av identifieringsarbetet. Det var när anhöriga fick vara med, och avsteg gjordes från de vanliga, internationella identifieringsrutinerna med dna-analyser, och tandjournaler.

– Man kan inte gå in och identifiera visuellt efter en sådan här katastrof. De som går in och gör de här identifieringarna är inte mentalt i balans för att göra det, plus att i en sådan värme och med sådana omständigheter som råder på en sådan plats sker förändringar på kroppen väldigt, väldigt fort.

Vad skulle man ha gjort istället?

– Som man alltid ska göra. Man ska slå stopp så att ingen får gå ut innan den har gått igenom de internationella system som används, säger Stig Edqvist.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".