P4 Extra 5 december

Det blev Anja Pärson som knep årets bragdmedalj för bästa idrottsprestation. Hör en glad och förvånad Anja hemma i Tärnaby!

Fartvarnare i bilen, som piper eller tjuter när man kör för fort, har visat sig funka bra. Men bara ett tag, sen struntar man i dem och kör för fort igen, visar en ny avhandling. Du hör forskaren i dagens program. (13.10)

I Finland sänkte man spritskatten för några år sen och sen dess har antalet personer som supit ihjäl sig ökat med 500 per år.
I Sverige har det också talats om att sänka skatten för att kunna konkurrera med billig sprit ifrån utlandet och det hembrända. (13.35)

Det är mycket finlandssvenskt i dagens P4 Extra. Augustpriset för årets bästa roman gick till Susanna Alakoski och hennes bok Svinalängan som handlar om en finsk invandrarfamilj i ett miljonprogramsområde i Ystad. Hon kommer till studion. (14.15)

Du hör också Sara Isaksson och Rebecka Rörnqvist som släpper en ny skiva - de kommer hit och spelar live. (14.05)

Mannen, myten och mångmiljonären Jan Stenbeck och hans familj skildras i en ny bok. En släktsaga som närmast liknar en såpopera, enligt författaren Stellan Björk. (14.35)

Vi bjuder dessutom på en snabbkurs i prutning, lagom till julhandeln. (14.45)

Alltihop i P4 Extra med Christer Engqvist.