Stora prisskillnader för samma tandvård

Tandläkare i Sverige ska ta ut ett skäligt pris på sina behandlingar. Men vad tandläkarna tycker är ett skäligt pris varierar kraftigt. Mellan två tandläkare i samma stad som har sin praktik på samma gata kan det skilja flera tusenlappar för samma behandlingsåtgärder. Det visar en granskning som P4 Extra gjort. Se alla siffrorna här:

Så här gick P4 Extras undersökning till:

Vi ringde till 105 tandläkarmottagningar i Sverige - fem tandläkare i den största staden i landets 21 län. I varje stad kontaktade vi Folktandvården, samt fyra andra slumpvis utvalda privata tandläkare.

För att prisuppgifterna skulle vara jämförbara ställde vi frågor om samma behandlingsåtgärder och samma svårighetsgrad. Vi ställde följande frågor om åtgärder som ingår i s k bastandvård:

  • - Vad kostar en undersökning om man kommer som ny patient, jag är över 30 år?  
  • - Vad kostar en lagning av ett litet hål, en ”en-yts-fyllning”?  
  • - Vad kostar en normal rotfyllning av en kanal (normal/ej komplicerad)?  
  • - Vad kostar det att dra ut en tand? (normalt, inga komplikationer, ej visdomstand)  

Eftersom en tandläkare kan vara dyrare på t ex en lagning och billigare på en rotfyllning, summerade vi priserna för ett behandlingspaket - bestående av en undersökning, en

Fri prissättning sedan 1999

I Sverige gäller sedan 1999 fri prissättning för tandläkare. Det innebär att det är tandläkaren själv som avgör priset på de åtgärder som utförs. Enligt tandvårdslagen ska det pris som tandläkaren begär från patienten vara skäligt med hänsyn till behandlingens omfattning och utförande. I övrigt finns inga regler för hur prissättningen ska ske.

När det gäller Folktandvårdens tandtaxa så bestäms den av politikerna i landstingsfullmäktige. Försäkringskassan betalar ett fast belopp på varje åtgärd. Den statliga subventionen är alltså lika stor oavsett hur mycket tandläkaren väljer att ta betalt av patienten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista