Libanesiskt röda och kooperativa vita

Vecka 6 bjuder på kooperativa druvor, libanesiskt rött till vardags och så helgtipsen.

VARDAGSVINER

Vitt:

Mezzacorona Chardonnay 2006 nr: 2407 ordinarie sortiment

Vinet kommer från Trentino Alto Adige vilket ligger i  nordöstra Italien ovanför Venetien, det är gjort på 100% Chardonnay.

Druvorna köps från kooperativet Mezzacoronas kontrakterade odlare. Musten jäser under temperaturkontroll på rostfria tankar vid 24°C. En liten del av vinet mognar en kortare tid på ekfat för att sedan blandas in i vinet. Efter buteljeringen får vinet vila en kort tid i flaska innan det säljs. 

Doft: Ung, aromatisk med karaktär av citrus, päron mineral och örter. 

Smak: Torrt, medelfylligt med frisk fruktighet, balanserad syra och inslag av mogen frukt, päron och viss smörighet. 

Passar bra till mustiga fisksoppor, grillad fisk, matiga sallader

Pris: 62kr

Rött:

Massaya Classic 2005 nr: 2590 ordinarie sortiment

Massaya ligger i Tanaïl, i hjärtat av Bekaa Valley, Libanon. Massaya har sin historia från Tanail Estate som grundades i början på 1970-talet där familjen Ghosn ägde ett stort landområde där man främst hade odling för bordsvin. 1975 tvingades familjen att fly kriget och lämna gården. De hade hela tiden målsättningen att en dag återvända och 17 år senare återvände Sami Ghosn till Libanon. Tillsammans med sin bror Ramzi Ghosn har de restuarerat gården till sitt ursprungliga skick. De har i dag ett samarbete med Vieux Télègraphe som gör några av världens bästa Château Neuf-du-Pape. Ingen konstbevattning används och man har ett medel på 300 soldagar per år. Vinfälten ligger på en höjd mellan 900 och 1200 m över havet. Jordmånen består till mesta delen av lera och kalksten. Alla druvor skördas för hand och förutom den första selekteringen vid skörden görs även en andra selektering av druvor innan vinifieringen.

Vinet består av druvblandningen 60% Cinsault, 20% Cabernet Sauvignon och 20% Syrah. Lagring sker 8 månader i betongstankar för att göra vinet mjukare och samtidigt bevara fruktigheten i vinet.

Doft: kryddig och har inslag av viol, körsbär och torkade örter. Vinet är medelfylligt och har en frisk syra.

Smak: är kryddig och har inslag av tobak, körsbär, örter och viol. Tanninerna är medelhöga och väl integrerade. Ett generöst men samtidigt mjukt vin.

Passar bra till smakrika rätter och grytor på kött och lamm.

Pris: 77kr

TILL HELGEN

Vitt:

La Chablisienne Petit Chablis 2006 nr: 5585 ordinarie sortiment

Från det mångfaldigt prisbelönta kooperativet La Chablisienne hemmahörandes i Chablis, norra Bourgougne. Vinet har jäst och fått vila på ståltank vilket återspeglas i vinets rena krispiga mineralrika smak och doft.

Doft: ungdomlig doft med inslag av äpplen, mineral och citrus.

Smak: Torrt, ungdomligt vin med inslag av äpplen, mineral och citrus. Härlig fräschör och aptitretande syror kännetecknar denna superprisvärda petit chablis.

Passar utmärkt till fisk, skaldjur, sushi eller varför inte som appertif.

Pris: 99kr

Rött:

Chateau Chatain Pineau 2005 nr: 99778 ordinarie sortiment

Från anrika Lalande Pomerol, Bordeaux kommer ett klassiskt Bordeaux vin till ett moderat pris, 2005 var ett fantastiskt år I hela Bordeaux och vinets struktur gör att det kan lagras och utvecklas eller om man så vill njutas av direkt. Framställningen är traditionell med 12 till 15 månaders lagring på fat. Druvsammansättningen är 75% Merlot, 20% Cabernet Franc och 5% Cabernet Sauvignon.

Doft: Ungdomlig massiv doft med inslag av blåbär och örter

Smak: Fylld av mörka bär och behagliga ekfats toner. Blåbären och örterna från doften återkommer även i smaken.

Passar utmärkt till kött, fågel och vilt.

Pris: 119kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista