Vin till skaldjur och grillat

Vecka 13 - Carl Jan tipsar om ett vitt vin till skaldjuren och ett rökigt rött till grillköttet

Vitt:
Fleur du Cap Sauvignon Blanc Unfiltered, nummer på systembolaget: 2076
En härligt ren, krispig sauvignon blanc. Bland de vita vinerna i sydafrika är det framförallt viner gjorda på sauvignon blanc, chenin blanc och chardonnay som utmärker sig. De Sauvignon blanc viner som framställs i de lite svalare områdena ger fantastiskt rena viner med högsyra och ren krispig frukt. Vinet är ofiltrerat vilket bidragit till en karaktär med såväl vegetala som fruktiga inslag.
Doft: Väldigt aromatisk med tydliga toner av nässlor, svartavinbärsblad och sparris
Smak: Torrt med en hög krispig syra och fyllt av nässlor, citrus och sparris.
Passar utmärkt till en varierad skaldjurstallrik.
Pris: 99 kr

Rött:
Beyerskloof Pinotage, nummer på systembolaget: 81212  (OBS! Beställningsvara)
Pinotage är utan tvekan sydafrikas nationaldruva. Den är en korsning av de franska druvsortena pinot noir och cinsault. Pinotage skapades 1925 i Sydafrika av proffessorn Abraham Izak Perold, vid Universitetet i Stellenbosch. Perold försökte kombinera de bästa egenskaperna från den robusta cinsault med den svårodlade eleganta druvan pinot noir. Cinsault kallades även hermitage, där hermitage syftar till rhonedalen i Frankrike där den har sitt ursprung, därav namnet Pinotage.Vinerna kännetecnas ofta av en rökighet och inslag av charkuterier.
Doft: rökig med plommon, fat och örter
Smak: torrt med hög syra, inslag av plommon, gröna örter och en tydlig rökighet.
Passar utmärkt till i stort sätt alla grillade kötträtter.
Pris: 77 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".