Franskt vitt och rött från Sydamerika

Vecka 15 - med smak av nässlor till fisken och lakritssmak till köttbiten

Vitt:

Château Bonnet 2006, nummer 4151 på systembolaget

Bordeauxproducenten Lurton står bakom denna klassiska vita bordeaux. Château Bonnet kommer från området Entre-Deux-Mers vilket är det område i Bordeaux där flest vita viner framställs. Druvsammansättningen i vit bordeaux är nästan uteslutande alltid sauvignon blanc och Semillion, i vissa fall kan även muscadelle förekomma. Tyvärr finns det inte så många vita bordeauxer representerade på den svenska marknaden, vi hittar i och för sig några väldigt prisvärda i beställningssortimentet.

Doft: Frisk aromomatisk doft med tydliga inslag av nässlor, päron och citrus

Smak: Torrt med en hög och frisk syra och det vi känner i doften återkommer här i full kraft med mängder av nässlor, päron och citrus.

Passar utmärkt till grillad fisk, ostron eller varför inte till en bit syrlig getost

Pris: 89 kr

Rött

Catena Malbec 2005 (nr 6562) 

Ifrån foten av Sydamerikas högsta berg Aconcagua kommer detta vin från den italienskättade producenten Catena. Mendoza som området heter ligger i nordvästra Argentina. Malbec är ursprungligen en fransk druva men har blivit något av Argentinas nationaldruva. Nicola Catena, Catenas grundare planterade de första malbecrankorna 1902. Odlingarna ligger på mellan 860 och 1500 meter över havet. Vinet har lagrats 12 månader på ekfat. 

Doft: Ungdomlig, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka bär, viol, örter och lakrits. 

Smak: Ungdomligt, fruktigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av mörka bär, viol, örter, lakrits och choklad. 

Passar utmärkt till till grillad entrecôte med en mandelpotatispure och balsamvinägerinkokt pärlök. 

Pris: 119 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".