Marockanskt och franskt

Vecka 19 - Ett exotiskt rött från Marocko och ett vitt till fisk

Rött:
Tandem Syrah du Maroc 2005 nummer 98788 på systembolaget
Marocko är väl något vi svenskar inte direkt förknippar med vin, men faktum är att landet producerade en betydande del vin fram till 1960-talet. Produktionen minskade då det infördes strängare importregler i EU. Idag produceras årligen strax under 400 000 hektoliter vin. Detta vin kommer från distriktet Zenatta, söder om Casablanca. Vinet är ett samarbete mellan fransmännen Michel Deluc och Alain Graillot. Allain Graillot har i Rhônedalen, uppnått närmast kultstatus för sina syrahviner från appllationen Crozes-Hermitage. Namnet på vinet kommer från att de båda vinmakarna träffades då Graillot var på cykelsemester i Marocko. Druvan bakom detta vin är syrah och 60% av vinet har lagrats på franska ekfat.
Doft: Intensiv kryddig doft fylld med mörk frukt och fat.
Smak: Torrt med hög syra och mängder av plommon, björnbär och charkuterier.
Passar utmärkt till mustiga lammgrytor och vilt.
Pris: 106 kronor

Vitt:
Pavillon Royal 2006 nummer 99673 på Systembolaget
Vinet kommer från området Jurancon i sydvästra Frankrike. Jurancon är mest känt för sina söta viner av druvan petit manseng men det görs även fantastiska torra viner som tyvärr alldeles för sällan letar sig upp till Sverige. Druvan bakom detta vin är gros manseng och druvorna avstjälkades och krossades innan de fick jäsa i tempraturkontrollerade tankar.
Doft: Aromatisk doft fylld av mandel, ananas och solmogen apelsin.
Smak: Torr med medelhög syra, massor av apelsin, honung och ananas. Även en trevlig bittermandelton på slutet.
Passar utmärkt till fiskgrytor och grillad fisk med rostade rotsaker.
Pris: 85 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".