Grekiskt rosé och rött till grillat

Vecka 20 -  Rosé med doft av jordgubbar från Kreta och rött från Loiredalen.

Rosé

Mediterra Kotsifali Mandilaria Rosé 2007 nummer 96040 på systembolaget

Ofta förknippar vi väl Grekland med vinet Retsina vilket är svalkande gott när det serveras kallt på någon uteservering vid en livlig hamn. Faktum är att Grekland är på framarsch som vinland och det produceras en hel del riktigt bra viner. Det här rosévinet kommer från vår svenska favorit ö Kreta och framställs på de inhemska druvorna kotsifali och mandilaria.

Doft: Diskret bärig doft med inslag av hallon och jordgubbar

Smak: bärig något eldig smak med massor av jordgubbar

Passar utmärkt till grillad fisk och matiga sallader

Pris: 79 kr

Rött

Domaine de la Colline 2005 nummer 99124 på systembolaget

Distriktet Chinon är hem åt detta vin och ligger i Loiredalen vilket brukar kallas för frankrikes trädgård. Loire är framför allt känt för sina vitaviner på druvorna sauvignon blanc och chenin blanc men det tillverkas även väldigt bra röda viner, då främst som i det här fallet på druvan cabernet franc. Sedan 2000 är det lag på att röda viner ifrån Chinon måste innehålla minst 75% cabernet franc, de flesta viner utgörs till 100% av druvan. Detta vin har lagrats på ståltankar för att framhäva druvans naturliga egenskaper.

Doft: Örtig doft med inslag av paprika

Smak: Torr kryddig och stram smak med tydlig strävhet, frisk syra och örtiga aromer

Passar utmärkt till grillat nöt och viltkött gärna med en härlig ratatouille.

Pris: 88 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".