Lådvin till studentbuffé och vårkalas

Vecka 21 - friskt vitt och intensivt rött.

I dessa studenttider med buffér och öppet hus tillställningar kan det vara smidigt att använda lådviner då dessa genom sin smått geniala förpackning tillåter viner att öppnas utan att för den skull oxidera eller bli dåliga om de inte konsumeras de närmaste dagarna. Det finns en uppsjö av box-viner på Systembolaget med varierande kvalitét. Jag har valt att rekommendera två viner vilka passar utmärkt med den plockmat vi brukar finna på våra vår och sommarbuffér. Vinerna är även valda på grund av sin ursprungstypicitet.

Vitt:

Foot of Africa Chenin Blanc nummer 27003 på Systembolaget

Likt namnet antyder kommer vinet från Afrika, då närmare bestämt Sydafrika och regionen Western Cape. Druvan bakom vinet heter chenin blanc, i Sydafrika benämnd under det inhemska namnet steen. Chenin Blanc ger friska aromatiska viner.

Doft: Frisk aromatisk doft med inslag av lime och päron

Smak: Torr med hög syra och massor av päron, gröna äpplen och lime. 

Passar utmärkt till fisk, skaldjur, plockmat och sallader.

Pris: 168 kr

Rött: 

Periquita nummer 2574 på Systembolaget

Från distriktet Terras do Sado i Portugal kommer detta för oss svenskar klassiska vin. Producenten José Maria da Fonseca har i över 20 år försett den svenska marknaden med sitt vin Periquita. Periquita levererar år efter år ett vin med jämn kvalite som alltid är lika bra. Druvsammansättningen är 70% castelão, 20% trincadeira och 10% aragonez.

Doft: Intensiv med massor av mörka bär, örter och lakrits

Smak: Torr med hög syra och en kryddighet med inslag av björnbär och örter.

Passar utmärkt till grillade kötträtter och charkuterier

Pris: 215 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".