Mias baktips

Grundrecept sockerkaka.
Smaksätt med kardemumma eller citron eller nåt annat gott.
75 g smör
1,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk
2 tsk
3 ägg
2 dl
Smörj och bröa en form. Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda mjöl bakpulver och vaniljsocker. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen tillsammans med smöret och mjölken. Vispa försiktigt till smet med handvisp. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 170 grader, 40 minuter.

Chokladkaka med pekannötter och fikon
150 g smör
0,5 ljus sirap
200 g mörk choklad
175 g (ca 12 st) Digestive eller liknande kakor
100 pekannötter
200 g torkade, saftiga fikon

Klä en rund bakform med bakplåtspapper
Smält smöret med sirapen och chokladen bruten i mindre bitar
Bryt sönder Digestivekexen och hacka nötter och fikon grovt. Rör ner i chokladsmeten och blanda noga.
Tryck ut i formen och jämna till. Låt svalna och sedan stelna i kylen i 2-3 timmar
Prova om ni vill att byta ut digestivekexen och pekannötterna mot det du är mest sugen på. T ex russin eller hasselnötter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".