Vit bourgogne och smörstekt Karl-Johan

Vecka 36  -  tips om gott vin till höstens läckerheter 

Vitt

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2006 nummer 5798 på Systembolaget

I distriktet Bourgogne i Frankrike återfinns några av världens bästa och för den del dyraste vita viner. Den här veckan har jag valt en enklare vit Bourgogne från den anrika producenten Louis Jadot. I Bourgogne följer klassificeringen geografiska lägen. Hos de vita vinerna heter druvan alltid Chardonnay och vinet får efter vinifiering vad man i bourgogne kallar elevagé eller på svenska uppfostran på ekfat. Vinerna i Bourgogne är väldigt årgångskänsliga och 2006 anses av många vara det bästa året på 10 år i Bourgogne vad gäller vita viner.

Doften är ungdomlig fylld med inslag av nötter, smör och mogna äpplen. Det finns även en härlig doft av rostat ekfat.

Smaken är torr med högsyra. Rostade fat, nötter, citrus och smör är några av de smaker detta välbalanserade vin bjuder på.

Pris: 106 kr

Smörstekt Karl-Johan

Till detta vin serverar jag gärna tunt skivad Karl Johan svamp vilken jag steker i rikligt med smör och lägger på en skiva hårt tunnbröd, avslutningsvis strör jag lite flingsalt på svampen. Utmärkt som välkomst tilltugg eller varför inte som vickning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".