Röd Rhône och mustig viltgryta

Vecka 37 - Denna veckas vin kommer från Rhônedalen i Frankrike, vin som passar utmärkt till en viltgryta

Rhônedalen brukar delas upp i två delar, dessa är södra och norra Rhônedalen. I den norra delen finner vi röda viner nästan uteslutande baserade på druvan syrah som växer längs dalens sluttningar på varierad terräng och här ger upphov till några av världens främsta viner så som vinerna från Cote-Rôtie och Hermitage. I de södra delarna ingår ofta även andra druvor som grenache, mourvèdre, cinsault med flera. I appelationen Chateâuneuf-du-Pape får vinmakarna använda sig av inte mindre än 13 olika druvor i sina viner. Producenten E. Guigal anses av många vara Rhônedalens främsta vinmakare och han blir ständigt prisad för den genomgående höga kvalitén. Vinmakaren Marcel Guigal är själv väldigt road av romarriket och har låtit bygga ett palats nedanför Côte-Rôtie med starka influenser av romarnas arkitektur.

Côtes-du-Rhône  2005 nummer 2011 på Systembolaget
Hans Côtes-du-Rhône från 2005 är inget undantag vad gällar kvalitet och prisvärdhet. Druvorna bakom vinet är syrah och grenache vilka får en tempraturkontrollerad jäsning innan de lagras 18 månader på stora ekfat.
Doft: Ungdomlig doft fylld av kryddor, fat och mörka bär som plommon, björnbär och körsbär.
Smak: Torr med hög syra, vinet är fylligt med starka inslag av mörka bär, kryddor och örter.
Pris: 99 kronor
Passar utmärkt till en mustig viltgryta.

Mustig viltgryta
Rosta pärlök, vitlök, rotsaker och körbärstomater i en långpanna i ugnen. Bryn bitar av blandat vilt, fågel och salsiccia i en gryta. Häll i de rostade grönsakerna i grytan och slå på rikligt med rödvin. Koka upp och låt sedan sjuda under lågvärme. Tillsätt färska örter och lagerblad och avsluta med att kasta i en näve lingon.