Vecka 38 - Vitt till moules frites

Stolt vinmakare gör ungdomligt vitt till musslor

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2007 nummer 2882 på systembolaget.

I närheten av Pyrenéerna och Baskien odlas druvorna som ger detta vin. Druvsammansättningen är 50% gros manseng och 50% sauvignon blanc. Vinet har jäst under tempraturkontroll och lagring har skett sur lie det vill säga på sin jästfällning. Mannen bakom vinet är ingen mindre än Alain Brumont, den man som bevisade att den envisa blå druvan tannat kan ge viner av världsklass. Hans vita vin ur La Gascogne serien är inget undantag vad gäller hans kompromisslöshet när det gäller att producera bra viner. På flera av hans viner står det Fier d’être Gascon!, stolt att vara Gascognare och visst påminner Alain Brumont ibland om en annan stolt och envis Gascognare, Alexander Dumas musketör D’Artagnan.
Doft: Ungdomlig frisk med inslag av lime, svartvinbärsblad och gråpäron
Smak: Fyllig med hög syra och mängder av vita vinbär, grapefrukt och nässlor.
Pris: 75kr

Passar utmärkt till Moules Frites.

Rensa musslorna, släng de som ej är sluter sig. Hacka scharlottenlök och vitlök och låt svetta i smör i en tjockbottnad stor kastrull. Häll sedan på vitt vin, fiskbuljong och riv i lite chili. Häll i musslorna och lägg på ett lock, se efter när musslorna öppnats. Släng dem som inte öppnats. Häll över musslorna i ett kärl och ta vara på spadet. Red av spadet och tillsätt grädde efter samvete, smaka av. Häll såsen över musslorna, släng i grovt hackad persilja och servera tillsammans med hemlagade pommes frites och en chiliaioli.