Oktoberfest!

Denna vecka lämnar vi vinet därhän och tipsar om gott öl.

Den årligen återkommande Oktoberfesten har nyligen avslutats i München, den första Oktoberfesten hölls den 12 oktober till den 17 oktober 1810 för att fira den bavariska kronprinsens giftermål med prinsessan Therese von Sachsen-Hilderburghausen.
Festen upprepades och blev sedemera till en tradition. Varför kallas den Oktoberfest om den pågår i september kan man fråga sig? Svaret är enkelt -  september med sina varmare dagar och bättre väder lämpar sig bättre än oktober. År 2007 dracks det 6,7 miljoner liter öl av 6,2 miljoner besökare och siffrorna för 2008 lär inte vara sämre.

Med anledning av oktoberfesten tänkte Carl Jan denna vecka istället för vin rekomendera något vars mångfald är minst lika stor nämeligen öl.

Löwenbräu Oktoberfestbier nummer 11376 på systembolaget.
I Sverige fick det tyska ölet Löwenbräu sitt stora genomslag under 1980- talet. Mycket tack vare att Löwenbräu var favorit ölet hos Ulf Lundells romanfigur Jack från boken med samma namn. Här har vi deras speciella oktoberfest öl.
Doft: En utpräglad aromatisk doft med inslag av humle och citrus.
Smak: ren fyllig smak fylld av citrus och humle
Pris: 18,90 kr

Wisby Pils nummer 1570 på systembolaget.
Bakom Wisby Pils står Spendrups vilka verkligen förstått svenskarnas intresse för kvalitets öl. Wisby är ett så kallat mikrobryggeri och kommer precis som namnet antyder från Gotland och Visby. Öl kommer precis som vin bäst till sin rätt när det serveras i ett anpassat glas. I detta fall ett typiskt pilsglas.
Doft: Härligt blommig med inslag av humle, bär och nässlor.
Smak: Balanserad med malt, citrus och en härligt markerad beska.
Pris: 14,50 kr

Landsort lager nummer 1466 på systembolaget.
Från ett av Sveriges mest framstående mikrobryggerier kommer denna lager. Bryggeriet heter Nynäshamns Ångbryggeri och återfinns i Nynäshamn söder om Stockholm. Landsort har fått sitt namn från fyren i Nynäshamns ytterskärgård.
Doft: Stor fruktig doft fylld av bröd, honung och humle.
Smak: Maltig med angenäm beska och citrus.
Pris: 27,50

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".