Smarta soppan med vitt eller rött

Vi firar måltidens dag med värmande soppa och gott vin

Årets tema för Måltidens Dag är Mat & Klimat och vi firar över hela landet torsdagen den 16 oktober. I hemmet, på arbetet, i skolan eller på dagis hoppas vi att alla ska fira genom att tillaga en god soppa, duka fint och umgås kring bordet.

Smarta Soppan
En värmande soppa med lite tradition och god karaktär som passar år 2008. I ungdomskokboken ”Typ mat” hittade vi en Minestrone. Den perfekta soppan för både ung och äldre. Närodlade råvaror och en rak enkelhet i tillagningen. Soppan kan ätas med tillbehör som riven parmesanost och gott surdegsbröd doppat i lite olivolja.
Smarta Soppan är vårt namn på Måltidens Dags-soppan år 2008.
 
Till 6 personer:
2 – 3 tomater (eller en burk hela tomater)
150 g rimmat fläsk (kan uteslutas om du vill äta vegetariskt)
2 stora morötter, skalade och tärnade
3 stora potatisar, skalade och tärnade
2 selleristjälkar, i skivor
1 liten zucchini, i tärningar
1 späd purjolök, i skivor
2 msk olivolja
3 grönsaksbuljongtärningar
1 l kokande vatten, att lösa upp tärningarna i
1 – 2 dl små soppmakaroner
5 dl vita eller röda bönor, kokta (ev burk)
1 l vatten att späda soppan med till önskad konsistens
Till servering:
Ett gott bröd, ev. focaccia med olivolja
1 dl färskriven parmesanost
1. Skålla tomaterna. Skär ett kryss på toppen av tomaterna och lägg dem i kokande vatten ca 30 sekunder. Dra av skinnet, dela och ta ut kärnorna. Skär tomatköttet i små tärningar.
2. Skär det rimmade fläsket i tärningar. Fräs fläsket i en stor kastrull och tillsätt därefter grönsakerna. Om du inte använder fläsk så häller du olivolja i kastrullen istället och fräser grönsakerna. Tillsätt tomaterna.
3. Häll på buljongen (av buljongtärningar och vatten) och låt sjuda i 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
4. Lägg i soppmakaronerna och koka tills pastan är lagom mjuk (al dente).
5. Öppna burken med bönor och skölj av spadet i en sil. Lägg i bönorna och låt dem bli genomvarma.
6. Späd med vatten så soppan får önskad konsistens. Den ska vara mustig och innehållsrik!
7. Servera med färskriven parmesan, bröd och olivolja att doppa brödet i.
Vin till smarta soppan
Vitt:Bodega Lurton Pinot Grigio 2006 nummer 6193 på systembolaget.
Uca Valley i närheten av Mendoza, Argentina är hem åt detta friska otroligt prisvärda vin. Lurton som är producenten bakom vinet är ursprungligen från Bordeaux men har sedan 10 år tillbaka även vinodlingar i Argentina. Lurton presterar alltid väl var än i världen de befinner sig och denna pinot grigio är inget undantag. Pressning har skett under ett koldioxid täcke för att bevara mustens fräschör, därefter har vinet fått jäsa på temperaturkontrollerade ståltankar. pinot grigio är det Italienska namnet på druvan som när den odlas i Alsace heter pinot blanc.
Doft: Ungdomlig frisk doft med inslag av citrus, mandarin och grapefrukt.
Smak: Torrt med frisk härlig syra och packad med päron, paprika och grapefrukt.
Pris: 67 kr
Rött:Torremora Dolcetto 2006 nummer 42301 på systembolaget.
Dolcetto är en druva som odlas i distriktet Piemonte i norra Italien. Druvan ger ofta bäriga relativt lätta viner med hög syra som passar utmärkt till mat. Producenten Fontanafredda håller genomgående en väldigt hög kvalité på sina ursprungstypiska viner. Musten jäser på ståltank i 7-10 dagar vid 24-25° med efterföljande malolaktisk jäsning. Vinet får sedan vila en tid på ståltank innan det buteljeras.
Doft: Ungdomlig, fylld av viol, blåbär och örter
Smak: Torrt med härligt frisk syra och massor av röda körsbär, blåbär och örter.
Pris: 67 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".