Festligt med champagne

Vecka 43 - Champagnemässa i Örebro och Carl Jan tipsar om den bästa champagnen

Champagneguide

Champagne har aldrig varit så populärt i Sverige som nu. I helgen gästas örebro badhus av några av sveriges främsta importörer av just champagne under namnet Champagne & Fine wine.
Att världens främste kännare av champagne är svensk är det inte många som känner till, han heter Richard Juhlin och är ursprungligen gymnastiklärare. Hans fantastiska doft och smaksinne gör honom till en av världens i särklass bästa blindprovare. Han har nyligen gett ut en champagne-guide där i stort sätt alla champagneproducenter finns representerade tillsammans med provningsanteckningar över deras viner i pocketformat.
Pris cirka 350 kronor.


Veuve Clicquot ”Gula Änkan” -  nummer 7421 på Systembolaget.

Veuve Cliquot eller änkan Cliquot som det blir på svenska har med sin cuveé sec blivit synonym med fest och champagne i Sverige. Druvsammansättningen består av alla tre av de klassiska champagne druvorna chardonnay, pinot meunier och pinot noir, med dominans av pinot noir. År 1772 startade en köpman vid namn Philippe Clicquot ett champagnehus i Reims, han gick bort och huset hamnade i hans änkas händer. Den då 27 årige Nicole-Barbe drev huset i 61 år och gjorde Clicquot till ett av Champagnes mest uppskattade hus, framförallt lyckades hon introducera champagne för den ryska marknaden. Hennes kanske viktigaste bidrag till champagnehistorien var utvecklandet av ”remuage”, metoden där flaskorna stående i träställ på franska kallad pupitre stegvis vrids för att samla jästfällningen som uppstår när bubblorna bildas till flaskans hals.
Doft: Stor brödig doft med inslag av mandel, gula mogna äpplen, rostat bröd och citrus.
Smak: Halvtorrt med massor av frukt som gula äpplen och grapefrukt, även mandel och rostat bröd.
Passar utmärkt till en härligt traditionell smörgåstårta toppad med skaldjur och löjrom.
Pris: 355 kr

 

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru - nummer 74263 på Systembolaget

Pierre Larmandier brukar betecknas som ”terroirist” i vinbranschen, med det menas att han är strängt bunden till sin jordmån och sitt mikroklimat, vinerna ska vara ett uttryck för sin växtplats. Ordet terroir är franskt och innefattar förutom jordmån och klimat även tradition. Hans Terre de Vertus är en blanc de blancs vilket innebär att det är 100% chardonnay. Unge Pierre Larmandier har länge arbetat som biodynamisk vinmakare, från 1999 är hans vingårdar konverterade till biodynamiskt jordbruk. Ingen dosage (tillsättning av socker) gör att man kan beteckna dem som extra brut men genom malolaktisk jäsning skänker man en mjukhet som gör att de inte alls upplevs aggressiva. Den totala produktionen är 85 000 flaskor per år. Druvorna är plockade i Vertus som är en Premier Cru-by. Vinet jäser på ståltank vid en temperatur på 19 grader.
Doft: Ren mineralrik och fylld av friska citrustoner och brioche.
Smak: Ren och frisk med hög syra samt massor av mineraler och citrus.
Passar utmärkt till syrliga getostar, ostron och skaldjur.
Pris: 349 kr

 

Jeanmaire - nummer 7434 på Systembolaget

En Blanc de Blancs som Carl Jan och Lotta gärna avnjuter då och då. Den är klart prisvärd - ett alternativ om man vill fira med en champagne som smakar 100 kronor mer än vad den kostar! Ett gott och billigare alternativ som bubblar lika bra. Blå etikett.
Pris: 238 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista