Rött till älgen

Härligt kraftig spanjor till det nyfällda viltet.

Soros Red 2006 nummer 3699 på Systembolaget.
Soros Red är vad man kallar ett modernt Rioja vin, druvan är ständigt tempranillo men de amerikanska ekfaten har bytts ut mot franska. Vinet är kraftigare och mer fruktdrivet än de traditionella Rioja vinerna. Rioja ligger i norra Spanien och kom snabbt och stort fram på den nordiska marknaden när de nordiska konsumenterna bojkottade franska viner till följd av frankrikes atomvapenprovsprängningar.
Producenten Martinez Corta är en familjebodega i fjärde generationen. Deras vinodlingar består till 85% av just tempranillo druvan. Druvorna till detta vin kommer från delområdet Rioja Alta, vilket ligger väster om staden Logroño. Vinet får efter tempraturkontrollerad jäsning på rostfria ståltankar vila minst sex månader på franska ekfat. Rioja var det första spanska vindistrikt som fick kvalitetsvinstatus 1925, denna klassificering kallas DO. 1991 upphöjdes Rioja till DOCa - Denominación de Origen Calificada vilket idag är den högsta statusen för vin i Spanien.
Doft: Gererös och fruktig doft med inslag av mörka bär, fat och en viss rökighet.
Smak: Kraftig och sträv, fylld av mogna björnbär och fat.
Pris: 80kr
Passar utmärkt till älgstek.

Extra jaktvintips

Grythyttans jakt, ett svenskt vin av blåbär, lingon och enbär. Måste beställas ur Systembolaget specialsortiment.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista