Anna Ströms tips för julbordet

10 steg för ett lyxigt känsla vid julbordet.

1. Checklista över maten
Börja med att göra en checklista över maten. Se vad du saknar och se till köpa hem det först eller be någon sticka iväg och köpa det. Därefter kan du i lugn och ro koncentrera dig på dukningen och uppläggningen av maten.
2. Köp hem bra färdiglagad julmat
Köp den mat som är ungefär lika bra som när du själv gör den – t ex sill, färdigkokt skinka och lax. Det finns exklusiva sillinläggningar i spännande smaker – limesmak, ingefära, koriander etc - som håller hög kvalitet färdiglagad. Lägg mer tid på att pynta, duka och göra fint i hemmet än på att slava med att göra egen mat som du nästan lika gärna kan köpa.

3. Gör något enkelt hemlagat
Gör någon enkel sak själv som verkar avancerat, te x egen hovmästarsås. Det är inte många som gör hovmästarsås själv, men det är lätt, och har en hög ”imp-faktor”. Du kan också kila iväg till saluhallen och köpa fin klassisk julost som västerbottenost och stiltonost. Servera dessa med fikonmarmelad och lite skuren stjärnanis. DET höjer väsentligt nivån på ditt julbord, men kräver inte mycket arbetsinsats.

4. Använd mycket vitt
Ta bort alla färggranna prylar som finns runt bordet - ljusstakar, krukor, salt och pepparkar mm. Plocka istället fram saker i vitt- vitt porslin, vita uppläggningsfat och vita skålar. Ju mindre färger du har kring din dukning, ju mer framträder maten du serverar. Och ju exklusivare intryck gör  dukningen.

5. Vit duk på bordet
Lägg en vit duk på bordet – inte en röd. Du får ingen exklusiv känsla utan en vit duk på bordet. En duktig inredningsdesigner lär ha sagt ”Har du ingen vit linneduk utan endast färgade linnedukar – i grönt, rött etc - är det bättre att ta ett vitt lakan än att lägga en färgad linneduk på bordet (!)”. Du skapar julstämningen genom att använda röda attiraljer – t ex servetter, ljus, röda äpplen, julblommor etc.
6. Duka i max tre färger
Duka bordet i max tre färger – vitt, silver eller guld, och ytterligare en kompletteringsfärg. Till julbordet är rött passande som tredje färg. Var noga med att inte ha mer än dessa tre färger någonstans på bordet – allt skall gå i dessa färger – servetter, porslin, ljusstakar, din ekologisk smyckning, duken, uppläggningsfaten mm så långt det är möjligt. Då skapar du en väldigt exklusiv och harmonisk juldukning.

7. Duka ekologiskt
Smycka och duka ekologiskt, det inger lugn och skapar en exklusiv känsla. Pryd t ex bordet med en lång rad med valnötter i mitten på bordet, eller med små runda äpplen, ev urskurna och med ett värmeljus i mitten. Du kan också använda färska fikon och placera ut på tallrikarna, eller kottar.  Att använda sig av naturen i sin dukning kostar inte mycket, men är väldigt ”inne” just nu och blir vackert.

8. Stora fina uppläggningsfat
Använd fina uppläggningsfat, helst i vitt, då framhäver du maten bäst. Om du serverar tre eller fyra  sorters sill så lägg upp sillen i stora vita skålar, gärna lite grunda. Även gamla hederliga tårtfat kan du plocka fram och servera mandelmusslor på, eller knäckebröd och kavring.

9. Smycka maten
Smycka, garnera maten du serverar. Det behöver inte kosta mycket men gör att din bjudning verkar exklusivare. Lägg tex skuren skinka på stora fina kålblad, rödkål eller savoykål. Det blir väldigt dekorativt och vackert. Garnera löksillen med tunna skivor av purjolök eller smycka dillsillen med extra färsk dill på toppen. Strimla apelsinskal och ha på ris à la maltan.

10. Tänd levande ljus
Placera ut ljus på många ställen i ditt hem. Sätt ett stort ljus i entrén som välkomnar folk när de kommer. T ex ett vitt blockljus på en ljusplatta. På bordet har du naturligtvis också ljus som harmonerar med den övriga dukningen. Prova att ha massor av små blockljus i glas i mitten på bordet som ett pärlband – 10-15 st beroende på hur långt ditt bord är. Mycket levande ljus skapar en exklusiv känsla och en varm julstämning.
God Jul

Anna Ström

Konsult i utsmyckning av mat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".