Argentina inte bara tango!

Denna vecka tipsar Carl-Jan om argentinska viner. Argentina som vinland har fullkomligt exploderat på den skandinaviska marknaden det senaste decenniet.

Argentinas stora invandring av såväl italienare som tyskar har gjort att det finns en väl utvecklad vinodlartradition. De främsta vinerna kommer från de högt belägna odlingarna i distriktet Mendoza vilket ligger nordvästra Argentina. Den agentinska vinproduktionen gick till för bara något decenium sedan nästan uteslutande till den inhemska marknaden. Till skillnad från Frankrike där vinerna bär namn efter slott eller växtplats så är det varumärken och familjenamn som gäller i Argentina.

Vitt

Catena Chardonnay 2006 nummer 6612 på Systembolaget

Catena tillhör en av de främsta producenterna i Mendoza och gör kvalitetsviner där druvorna kommer från högt belägna odlingar, ibland så högt som 1000 meter över havet. Druvan bakom vinet är chardonnay som här verkligen kommer till sin rätt. Druvorna har efter skörd, pressning och jäsning fått vila 9 månader på sin jästfällning på franska ekfat. Denna teknik kallas normalt för ”sur lie” vilket fritt översatt blir just; på jästen.

Doft: Doften är ungdomligt frisk med massor av tropisk frukt som ananas och melon, här finns även härligt smöriga och nötiga toner från fat.

Smak: Vinet är torrt med hög syra och all den tropisk frukt man finner i doften återkommer även i smaken, så även de markerade fatinslagen. Även mängder av citrus.

Passar utmärkt till en matig sallad med couscous och kyckling.

Pris: 119 kr

Rött

Masi Passo Doble Malbec Corvina 2007, nummer 6156 på systembolaget

Passo Doble är inte bara en elegant dans utan även en spansk översättning av det italienska ripasso. Ripasso är en teknik ofta tillämpad i Venetien i Italien, där man blandar upp vinet under jäsning med pressrester från halvtorkade druvor för att ge det mer kraft och karaktär. Masi vilken är vinets producent är från Italien och har likt många andra europeiska producenter fått upp ögonen för Argentina. Druvsammansättningen i detta vin är 62% malbec vilken argentinarna själva utnämnt som sin nationaldruva, 30% corvina som annars oftast förekommer i Venetien och 8% merlot. Vinet har efter jäsning fått vila 10 månader på franska ek.

Doft: Ren och kryddig doft fullkomligen fullpackad med mörkfrukt i form av plommon och bigaråer, örter och tobak.

Smak: Vinet är torrt med hög syra och en djup intensiv och koncentrerad smak fylld av plommon, bigaråer, örter och tobaksblad.

Passar till: mustiga grytor av vilt eller varför inte till söndags steken.

Pris: 89 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".