GI-chatt med Ola Lauritzson

Här hittar du hela chatten med P4 Extras GI-expert Ola Lauritzson från måndagen 26 januari.

Moderator:Välkomna till GI-chatten med Ola! Chatten är öppen fram till 15.30!
Anna:Är det mycket lägre gi i stekta potatis än i kokta? Mvh Annna
Ola Lauritzson:Nej. Och näringsvärdet är också sämre när du steker. Dessutom kombinerar du stekfett med mycket kolhydrater.
Inga-lill Ekh:Hej Om man skall följa GI får man äta couscos och bulgur.
Ola Lauritzson:De kommer båda från vete och innehåller mycket kolhydrater. Bulgur är något bättre eftersom det inte är så finfördelat. Quino, hel dinkel är några alternativ som är bättre.
Janne:Är det vanligt att man får mer huvudvärk med GI? Jag får det. Vad kan det bero på då?
Ola Lauritzson:Det kan vara ”abstinens” för att du på kort tid drastiskt minskat kolhydrat/sockerintaget. Tänk på att dricka mycket vatten, äta regelbundet och sova ordentligt. Sockersug, huvudvärk och andra otrevliga effekter brukar försvinna efter några dagar (om de nu alls dyker upp).
Ethel:Hej Ätit enligt gi metoden i en vecka nu men jag blir så törstig dricker massor med vatten är försiktig med salt. Varför?
Ola Lauritzson:Din kost påvkerar vätskebalansen. Det är bra att du dricker mycket, och att du är försiktig med saltmängden.
Anita:Min vikt står stilla men mitt midjemått har minskat med 9cm.Jag har avverkat 2 veckor. in fråga.Jag älskar Turkisk yoghurt ,får jag äta det?
Ola Lauritzson:Vad kul - bra jobbat! Midjemåttet är det viktigaste! Ja, en mindre mängd turk yoghurt är helt ok. Och gott är det ju!
Eva:Har börjat med gi-mat men har svårt att vara utan mina fullkornsknäckebröd på morgonen med skinka, ost och grönsaker på. Hur funkar det i längden om jag fortsätter med det????
Ola Lauritzson:Det är inget problem att äta ditt fullkornsknäckebröd, tvärtom. Det är ett av de bättre brödvalen du kan göra. Det är bara precis i början, det jag kallar fas 1, som jag rekommenderar att undvika ALLT bröd.
Jan-Erik:Hej Ola. Jag undrar bara om det är okej med taco-krydda färsen.
Ola Lauritzson:ja. Det finns förstås en del tillsatser som glutamat och lite glukos i, men mängden är så liten att du kan strunta i det.
Roger:Hur länge kan man vara i rivstartsfasen och kan man ha en ”ätardag” på helgen utan att det påverkar eller är det ”farligt”
Ola Lauritzson:Jag rekommenderar normalt 2-6 i rivstarten, vid extrem övervikt lite längre tid. Det är inte ”farligt” att ha en ätardag. Men ändå inget jag rekommenderar, framför allt inte i just fas 1. Där handlar det om att du ska ställa om kroppens kemiska förbränning - och den förstör du med en ätardag. Tar ca 2 dagar att hitta rätt igen.
Nena:Har du givit ut någon receptbok om GI-rätter?
Ola Lauritzson:Ja, 3 st. Sök på mitt namn, Lauritzson, på någon av nätbokhandlarna så hittar du dem där till lägsta pris.
Björne:Vilken är den bästa fettförbränningsmotionen?
Ola Lauritzson:Beror lite på dina förutsättningar. Om du inte är van att springa eller gå på gym är lågintensiv träning som raska promenader (gärna med stavar) under 30+ minuter per dag effektivt. På morgonen, innan frukost, med två koppar kaffe i kroppen blir det extra effektivt.
Ingrid L:Det är ju rätt många äggrätter i dieten och jag som har högt kolesterol får ju inte äta detta. Vad kan jag byta ut det mot? Har svårt att hitta något.
Ola Lauritzson:Att ägg är skadligt för kolesterolen är en gammal myt som dessvärre hänger kvar hos en del läkare fortfarande. Jag tycker du ska följa recepten och testa ditt kolesterol igenom två till fyra veckor. Och jag kan nästan lova dig att du förbättrat värdena till dess - trots att du äter ägg!
AnnE:Vad tycker du om kostcirkeln?
Ola Lauritzson:Den klassiska kostcirkeln innehåller för mycket kolhyderater och gör f a inte skillnad på kvaliteten på kolhydraterna. På lång sikt är mitt råd att energin från protein, fett och kolhyrater ska vara ungefär likvärdig, dvs 1/3 från varje grupp. Och kolhydraterna ska ha lågt till mellanhögt GI.
Sandwall Gittan:söker listan för inköp som Du talade om Var hitta jag den Gittan
Moderator:Hej Gittan! Inköpslistan hittar du på vår hemsida, sverigesradio.se/p4/extra. Klicka på länken ”Må bättre med Lotta och Ola”. /Moderator
Börje Norfelt B:Hej! 2004 hade jag en lindrig hjärtinfarkt. Hur gör jag då med ev. Gi kost. Äter man fett så är det inte bra för hjärtat. Har du något råd?
Ola Lauritzson:Du kan undvika överdriven konsumtion av mättat fett, dvs från animaliska källor. Däremot har omättat fett, dvs från fisk och vegetabilier positiva effekter för dig. Att gå ner i vikt och att röra på sig är nog det bästa du kan göra för ditt hjärta. Och GI är den bästa metoden!
Nina:Är det OK att dricka mjölk? T ex i kaffe och till gröt.
Ola Lauritzson:Lite mjölk, ex en skvätt i kaffet är ok. Men jag rekommenderar inte några större mängder, förutom till barn och ungdomar som växer. Det blir lätt lite för mycket laktos.
Stig:Kan man alls äta potatis?
Ola Lauritzson:Ja, men inte i den striktaste fasen av GI-metoden, det jag i mina böcker kallar fas 1 eller Rivstarten. Därefter är det ok med några potatis då och då.
Inger:Hej! Är fas 1 detsamma som en detox-kur?
Ola Lauritzson:Nej. Detox är vegetariskt och utan alla mjölkprodukter.
Veronika:Hej Ola. Jag har kört Gi nu i 2 veckor. Jag tycker att det är så svårt med portionsstorleken?? Hur stora portioner får man äta?? Sen så undrar jag om det är ok med honung som sötningsmedel i tex te?? En sista fråga. Hur länge kan man köra på i den första fasen av Gi??
Ola Lauritzson:Rådet är: ät tills du blir lagom mätt, varken mer eller mindre. När du undviker hög-GI kolhydraterna fungerar dina naturliga mättnads och hungerskänslor igen. Du behöver inte vara orolig för att äta för mycket om du undviker de mesta av kolhydraterna i maten. Honung är ett bättre sötningsalternativ än socker. Men undvik i fas 1. Sötningsmedel är ok, men kan påverka ditt sötsug och hungerskänslor. Så, om du kan undvik helst det med.
Moderator:Då har halva tiden gått av GI-chatten med Ola. Han svarar på så många frågor han hinner.
Ulla:Hej, vi äter endast hemlagad husmanskost, jag har inga problem med vikten men det har min sambo sedan många år. Han var överviktig redan då vi träffades för tio år sen. Hos oss blir det aldrig snabbmat eller ”skräpmat”, men vad ska jag laga för mat så att mannen i huset går ner i vikt. Kolhydratrik mat såsom pasta och liknande har vi dragit ner på till ca. 1 ggr. per månad. Mvh/Ulla
Ola Lauritzson:Det är bra att du får din man med på noterna. Låter på din fråga som att du lagar maten och han äter den..? Så, börja med att skippa de flesta kolhydratrika produkterna till middagen. Inget bröd, pasta, rotfrukter. Egentligen inget som innehåller vetemjöl elelr socker. Och absolut ingen öl!
Bettan:Har hört talas om ISO-dieten. Är den OK tycker du?
Ola Lauritzson:Ja, det är samma sak som jag rekommenderar. Ungefär.
Monica:Jag har ätit en kost utan kolhydrater och gick ner 5kg på 6 veckor. Sedan hamnade jag på sjukhus men behöll vikten. Hur gör jag nu för att fortsätta gå ner i vikt?
Ola Lauritzson:”Why change a winning concept”? som jag brukar säga. Forstätt med det som funkar för dig.
Lena:Hej. Om man inte skall äta bröd på morgonen, vad skall man då äta?
Ola Lauritzson:ägg i alla dess former är bra. naturell yoghurt el fil med skivad färsk frukt eller nötter kan vara ett hyggligt alternativ. proteinsmoothie är bra. O Om du äter bröd är frukosten det bästa tillfället på dagen. Välj osötat fullkornsbröd med hela kärnor eller osötat surdegsbröd utan vetemjöl.
AnnE:Vad tycker du om Annika Dalqvist och kostdoktorn som förespråkar LCHF?
Ola Lauritzson:Det fungerar ofta bra för att snabbt gå ner i vikt. Påminner om det jag i mina böcker kallar fas 1 (förutom att jag inte har lika mycket fett, utan mer protein i mina tips). Min rekommendation är följa fas 1 i 2-6 veckor om du vill se snabba resultat.
ofelius:Hej! Undrar hur mycket fett man egentligen ska äta om dagen enligt gi modellen? Hur många gram
Ola Lauritzson:På långsikt rekommenderar jag 30-40 procent av ditt dagliga energibehov ska komma från fett. Ex om du förbränner 2500 kcal/dygn blir det då lika iungefär 100 gram per dygn. Tänk att den mesta mat du äter innehåller fett, så det handlar inte om att sleva i sig smör eller grädde.
Cecilia:Är 60 år och är 160cm lång och väger 98 kg. Alldeles för mycket. Har ett stressigt jobb med mycket spring och har hört att vikten kan öka vid mycket stressande. Har gått upp ca 20 kg på ett år när jag slutade att äta östrogen. Har aldrig varit stor i maten ej heller nu. Vad säger du om detta, är GI nåt för mig? Tack på förhand. Hälsn/ Cecilia
Ola Lauritzson:20 kg på ett år är ganska mycket och har säkert med hormonförändringen i kroppen att göra. Ja, GI kan absolut vara något för dig. Mitt råd är att du testar med några veckors ganska strikt GI-diet för att se hur din kropp reagerar på det! Lycka till!
Moderator:Nu är det fem minuter kvar av chatten med Ola Lauritzson. Passa på att ställ dina GI-frågor.
Maud:Finns det någon bra länk eller annan kurslitteratur där man kan lära sig laga mat enligt GI-metoden? Jag är angelängen om att lära mig detta för att undvika diabetes som jag ligger i riskzonen att få.
Ola Lauritzson:Du hittar massor på nätet. Själv har jag skrivit ett antal böcker som är enkla att läsa. Du hittar dem i alla nätbokhandlar och vanliga bokaffärer.
Tomas:Hej! Kan ni berätta något om biverkningar. Har nyss (1 vecka) börjat med LCHF. Själv känner jag värk i underbenen (ungefär i höjd med stövelskaften) när jag lagt mig. Känner också ”muskelvärk” i överkroppen. Är detta biverkningar av GI? F.ö. trött första dagarna mår jag fint och har släppt 3kg. Ha det bra!
Ola Lauritzson:Mycket individuellt. Just benvärk känner jag inte till. Kramkänningar kan bero på för lite magnesium. Komplettera med vanlig vitamin-mineraltablett.
Stig:Kan jag äta fullkortsmakaroner eller spagetti?
Ola Lauritzson:Inte i fas 1. Därefter ok, men i betydligt midnre mängd än vad du kanske äter idag.
Susan Ivarsson:Gör det någon nytta att äta GI vissa dagar i veckan? Jag har lite svårt att följa dieten fullt ut .
Ola Lauritzson:Det är alltid bättre att åtminstone göra ”lite rätt” än inget alls...
Ulla:Hur gör man för att komma igång? Finns det recept att följa, eller skall man bara undvika viss kost?
Ola Lauritzson:du hittar en del är på P4s webb, annars kan du kika i någon bok eller gå till GI Viktkoll www.giviktkoll.se för hjälp.
Björn again:Nutrilette och liknande pulver med proteinbas. Vad tycker du om det om metod att gå ner i vikt?
Ola Lauritzson:Inte min favorit. Måltidsersättningar innehåller ofta mycket kolhydrater, och ofta tillsatt fruktos. Bättre att äta vanligt och köpa rent proteinpulver som mellanmål.
Moderator:Nu stänger vi chatten för inkommande frågor. Ola besvarar så många av de som kommit in som han hinner. Tack för visat intresse!
Jonas:Hej jag vet med mig själv att det äts aldeles för mycket kakor men om man skulle jämföra en kanelsnäcka och en mjölkchokladskaka vilket är sämst?
Ola Lauritzson:oj, oj...vad ska jag säga. Istället för att välja åt dig är det mängden som är mest avgörande. En liten smula chokladkaka, eller ett helt fat kaka innebär stor skillnad på blodsocker och insulin...
Thomas:Hej Ola! Finns det någon ”snabbmat” som man kan kalla mer bra än annan? Typ kyckling kebab eller dylikt?
Ola Lauritzson:kyckling är alltid bra. Tonfisk. Proteinsmoothie. GI-hamburgaren på Max är ok. Sallader om de innehåller tillräckligt med protein är ok.
AnnE:Vad anser du om att det inte är nyttigt att äta frukt och grönt som har högt GI? kan man verkligen gå upp i vikt av dessa?
Ola Lauritzson:Grönsaker brukar jag säga ”ät så mycket du vill” med undantag av rotfrukter som innehåller mycket stärkelse. Frukt är nyttigt, men just i den första fasen kan det bli för mycket fruktos, fruktsocker, för att få igång den effektiva förbränningen. MEN, för de flesta är varken rotfrukter eller frukter boven till att de gått upp i vikt. Bröd, pasta, kakor, saft, läsk är 10 gånger värre.
yvonne karlen p:varför väljer du grädde ock dylika produkter med mindre fetthalt när man ska äta fett
Ola Lauritzson:om du strikt skär ner på kolhydraterna spelar inte fettmängden så stor roll. Men när du lägger till kolhydraterna, kanske du äter lite bröd, fullkornspasta, några potatisar mm, då brukar jag välja en något lättare variant under förutsättning att de inte innehåller fler kolhydrater.
Sofia:Hej Ola! Jag är en studerande tjej på 22 år som skulle behöva gå ner 20 kg. Jag är vegetarian och har svårt att hitta en diet som passar. Har du några tips på en vegetarisk GI till oss vegetarianer som inte äter fisk och kött? Tack på förhand :)
Ola Lauritzson:ägg, quorn, tofu, quinoa, bönor, linser är alla bra proteinrika livsmedel med lågt GI.
Anette R:Hej Ola Jag gör eget bröd på fullkornsdinkelmjöl, grahamsmjöl, rågsikt, hela linfrö, hela solrosfrö, hela dinkelfrön, brödkryddor, filmjölk, bikarbonat samt honung som sötningsmedel (original är sirap). Är det ”GI-mässigt” och hur mycket får jag äta av det?
Ola Lauritzson:låter som ett gott bröd. I fas 1 undviker du helt, men sen kan du äta 1-2 skivor per dag.
Doris:Hej och tack för ett bra program! Hur kan jag få mina tonåringar med på GI mat? Vad ska jag äta efter träningen?
Ola Lauritzson:Förmodar att du står för mycket av inköpen och matlagningen. Gör ingen stor sak av det, utan laga GI-riktig mat och servera den som den är. Ät som vanligt efter träning. Det är bara vid extremträning och muskelbyggande man ibland ska anpassa kosten något.
Lena:Är knäckebröd en riktig GI produkt?
Ola Lauritzson:inte om det är gjord på vetemjöl.
Bibbi:Kan man använda suketter?
Ola Lauritzson:ja, det är ok. men tänk på att den söta smaken kan påverka sötsuget.
Gunilla:Vad ska jag bjuda på för kaffebröd till en väninna som håller GI-diet? Hennes övriga familj är också med och de älskar ju vanliga bullar och kakor...
Ola Lauritzson:Inget kaffebröd alls! Sorry! Lite nötter och någon ruta mörk choklad så blir hon säkert nöjd...
Giagia:I inköpstipsen tipsar du om makrillkonserv. De flesta av dem innehåller ju också tomatsås. Är det okej?
Ola Lauritzson:ja det är ok. Du böhöver inte hälla i dig tomatsåsen, men lite är helt ok.
Moderator:Tack så mycket för alla frågor. Fick ni inte svar på er fråga nu så kommer Ola snart tillbaka och chattar igen. Ni kan även besöka Olas blogg på www.lauritzson.com och ställa frågor där. /Moderator

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".