Rött vin till mustig gryta

Carl Jans vintips - vecka 6.

Den här veckan tipsar Carl Jan om ett australiensiskt rött vin som passar utmärkt till en mustig köttgryta och om ett vitt som gör susen till dom röda betorna.

Vitt
Secrets de Chai 2007 nummer 96499 på Systembolaget
OBS! Finns på Systembolaget från 2 februari.

Från vad som brukar kallas Frankrikes trädgård eller Loire som distriktet egentligen heter kommer detta ursprungstypiska vin av druvan chenin blanc. År 2000 odlades druvan på knappt 10 000 hektar i Frankrike och den benämns ofta under sina synonymer pineau, eller pineau de Loire. Producenten bakom detta vin heter Cave de Saumur och de är en av de största vinproducenterna i Saumur. Saumur ligger cirka fem mil öster om staden Angers. Druvorna avstjälkades efter skörd och pressades därefter i pneumatiska pressar, jäsningen skedde på ståltankar vid låg temperatur. Vinet fick sedan vila på sin jästfällning i cirka åtta månader fram till buteljering.
Doft: Ren och härligt ungdomlig doft fylld av vita persikor, gröna äpplen och citron.
Smak: Torrt med hög angenäm syra och frukten i doften återkommer även fullt ut i smaken.
Passar utmärkt till kokta rödbetor serverade med brynt smör, knaperstekt Karl-Johan svamp och chevré (fransk getost).
Pris: 78 kr

Rött
Palandri Estate Cabernet Sauvignon 2005 nummer 6560 på Systembolaget


Palandri Wines vilken är producenten bakom detta vin ligger i vinområdet Margaret River i Australien. Regionen är ganska sval och klimatet i vissa områden har ibland jämförts med Rhône dalen i Frankrike. Företaget Palandri Wines startades 1999 och de första vinerna lanserades påföljande år. Palandri har sedan dess haft stora framgångar med sina viner. De äger 204 hektar och köper dessutom druvor från ett 40-tal odlare. Vinrankorna växer i en mineralrik jord bestående av lera, sand och kalk.
Margaret River i Western Australia är känt för sina högklassiga viner. De första vinrankorna planterades så sent som på 1970-talet och området framställer nu ca 4 procent av Australiens viner.
Doft: Fruktig, örtig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad, korint, lakrits och gräs.
Smak: Fruktig, örtig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad, korint, lakrits och gräs.
Passar till: mustiga grytor av vilt eller varför inte till söndagssteken.
Pris: 99 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".