Semlor och dessertviner

Ett dessertvin med doft av blöta yllevantar... kan det verkligen passa till en nybakad semla? Denna vecka ger Carl Jan tips om lagom söta dessertviner.

Österrike

Beerenauslese Cuvée 2007, nummer 4589 på Systembolag 

Producenten Josef Andert har sitt säte i distriktet Neusiedlersee i Österrike. Neusiedlersees. läge vid en stor sjö gör området i det närmaste idealiskt för framställandet av söta ädelrötade viner. Druvorna angrips av en speciell svamp Botrytis Cinerea vilken perforerar druvans skal och låter druvsaften dunsta. Resultatet blir vädigt söta druvor med hög koncentration och syra som lämpar sig otroligt väl till dessertviner. Vinet är en blandning av druvsorterna welschriesling och scheurebe vilka här förhöjer varandra med welshrieslingens syra och fruktsötman från scheurebe.

Doft: Ung och fruktig doft med massor av honung, aprikos och apelsinmarmelad.

Smak: Ren och ungdomlig med otroligt mycket frukt som apelsin, aprikos och även honung.

Pris: 81 kr

Frankrike 

Moulin Touchais 1995, nummer 4196 på Systembolaget.

Vignobles Touchais och deras viner har hunnit bli ett begrepp för vinälskare runt omkring i världen. Egendomen har varit i familjen Touchais ägo sedan 1797 och det hela började med att vinbonden Touchais slog sig ner i Tigné i Loiredalen under franska revolutionen. Han kom då över en gammal adelsegendom för en billig penning och började att odla enkla viner.

År 1817 upptäckte han att det gick att göra väldigt bra söta viner av druvan chenin blanc. För att få fram ett sådant vin måste druvorna vara mycket mogna, på gränsen till övermogna när de skördas. Snart började Touchais producera dessa söta viner och efter varje vinifiering lade han undan lådor i sin källare. År 1910 upptäckte man att de äldsta vinerna var formidabla. Nu lade man undan 10.000 flaskor eller mer varje år och ättlingarna till Touchais hade kommit på ett nytt sätt att ytterligare förfina vinmakningen: metoden att skörda en mindre del av druvorna tidigt, för att  bibehålla syran i vinet, och sedan blanda dessa druvor med de sent mognade druvorna.

Doft: Härligt stor och utvecklad doft med inslag av mandelmassa, blöta yllevantar och honung.

Smak: Ren och söt smak med hög syra och fyllt av honung, mandelmassa och aprikos. 

Pris: 199 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".