Bästa och sämsta GI-dryckerna

Det pratas mycket om att äta nyttigt. Men vad gäller för det vi dricker? Låt oss reda ut begreppen.

Alla vet tex att det finns mycket kalorier i sprit. Efter fett är alkohol mest energirikt med sina 7 kcal per gram.

Alkohol

Nedbrytning av alkohol är särskilt komplicerad och under processen påverkas en mängd olika signalsubstanser och funktioner i kroppen och hjärnan (vilket förstås är ett av skälen till att många dricker alkohol).

I likhet med fett och protein är det relativt komplicerat för kroppen att tillgodogöra sig energin i alkoholen. Slarvigt uttryckt kan man säga att svinnet är stort och uppemot 50 procent av energin blir till värme. Likväl handlar det ofta om så stora mängder kalorier som rusar igenom kroppen att de ändå har en avsevärd effekt när det gäller vikten. En stor starköl innehåller ungefär 250 kcal och motsvarar energiförbrukningen under en halvtimmes svettande på en motionscykel (en fasansfull tanke). Lika mycket energi finns det i en deciliter starksprit som whisky, vodka eller gin. Ett glas vin innehåller drygt 100 kcal.

Starksprit

Det finns ändå något glädjande i denna dystra bild, nämligen att vin och starksprit innehåller relativt få kolhydrater och därför inte har samma effekt på blodsocker och insulin som exemplet med vetebullen som du läste om tidigare. Men det är bara en liten tröst. Kroppen som är en synnerligen intelligent skapelse ser nämligen till att förbränna alkoholen innan den tar sig an den övriga fettförbränningen.

Fettmolekylerna får bokstavligen ställa sig på kö i levern tills dess att alkoholen är bearbetad och rensad ur systemet, vilket kan bli ett problem om du dricker mycket och ofta. Redan efter några dagars festande under semestern på Ibiza samlas fettmolekylerna som små kulor i levern under tiden den är fullt sysselsatt med att bearbeta festnattens drinkbuffé. Intressant nog är nedbrytningen av alkohol relativt konsekvent oavsett ålder och kön. Levern arbetar i sin egen takt och tuggar i sig ungefär 2 centiliter starksprit i timmen, vilket motsvarar ungefär ett halvt glas vin per timme.

Fettförbränningen rubbas

Efter en natt (eller vecka) av hårt drickande tar det ett antal dagar innan fettförbränningen kommit igång på allvar igen, för visst brukar konsumtionen överstiga ett halvt glas vin varannan timme när vi är på det humöret. Att vi dessutom ofta blir sugna på skräpmat dagen efter och inte orkar röra på oss särskilt mycket förbättrar knappast situationen.

Samtidigt ska du heller inte överdriva riskerna med måttligt drickande. Snarare tvärtom. De flesta forskare är numera överens om att en måttlig alkoholkonsumtion motsvarande 4 centiliter starksprit om dagen (ca ett glas vin) har flera positiva effekter på kroppen vad gäller blodgenomströmning och hjärt-kärlhälsa. Vid större mängder än så är forskarna också eniga om att de positiva hälsoeffekterna blir de omvända. Det går inte att ”spara” de där drinkarna under veckan för att peta i sig allt under helgen.

Öl, cider, alkoläsk och likörer

Dessa drycker bör du undvika helt och hållet. De innehåller nämligen både socker och mängder av kalorier. Dubbelfel alltså. Öl är lite speciellt med sitt innehåll av sockerarten maltos som otäckt nog har ett högre GI än ren glukos. Det är inte för inte som begreppet ölmage vuxit fram, något som de flesta ölproducenter numera är medvetna om när de lanserat en uppsjö av lightvarianter av sina populäraste varumärken. Light i det här sammanhanget innebär inte lägre alkoholinnehåll utan lägre kolhydratinnehåll. Och populära har de blivit.

I USA där lightölstrenden har funnits längre än i Europa är mer än hälften av ölförsäljningen just lightöl. Riktiga ölälskare suckar och skakar på huvudet åt att smaken blir lite tunnare, men personligen tycker jag att de flesta smakar både friskt och bra. Pressa i en klyfta lime så får du en fräsch sommaröl. En flaska lightöl motsvarar ett glas vin vad gäller kaloriinnehållet.

Kaffe och te

Men förhoppningsvis utgör inte öl, vin och sprit de huvudsakliga ingredienserna i din dryckesmeny. Kaffe och te är betydligt vanligare. Och båda är intressanta ur flera aspekter. Som bekant innehåller både kaffe och te koffein. Te ungefär hälften så mycket som kaffe.

Koffein är världens mest använda ”drog”

I olika varianter används koffein dagligen av tre till fyra miljarder människor runt om i världen. Dessutom finns det koffein naturligt i en del andra växter som kakaobönan och guarana, eller som tillsatt ingrediens i exempelvis Coca-Cola.

Koffein gör dig pigg och förbättrar uthålligheten. Minnet och koncentrationen förbättras och frisättningen av fettmolekyler i blodet ökar, vilket innebär att fettförbränningen ökar under förutsättning att du rör på dig (om du inte gör av med energin simmar fettmolekylerna mest runt i blodet).

En morgonpromenad på tom mage efter en kopp starkt kaffe är ett bra smalknep. Mängder av studier har gjorts på koffein och de flesta kommer fram till att en måttlig konsumtion av kaffe och te har positiva effekter på kroppen och välbefinnandet. Möjligen har det att göra med att båda innehåller relativt stora mängder antioxidanter som skyddar mot de fria radikalerna som bryter ner kroppen.

Som i alla sammanhang gäller viss måttlighet. Ett för stort koffeinintag stressar kroppen, ökar pulsen, blodtrycket och kan ge olustkänslor (och magproblem). Likaså kan ett långvarigt och stort koffeinintag ha en negativ effekt på insulinkänsligheten så att du tvingas producera mer insulin än annars med allt vad det innebär. Tänk också på att koffein stannar kvar i kroppen ganska länge. Den så kallade halveringstiden är fyra timmar och för att inte försvåra insomning och försämra sömnkvaliteten bör du inte dricka kaffe eller te efter klockan tre på eftermiddagen (eller välj koffeinfritt kaffe och te). Tre till fyra koppar kaffe om dagen är ganska normalt och faller inom måttlighetsramen.

Juice och mjölk

Juice och mjölk bör du dricka med måtta. Med eller utan tillsatt socker har juice ett högt GI och påverkar blodsockret snabbt, något som många diabetiker känner till. Visst innehåller juice vitaminer, men när frukten pressas försvinner fibrerna och kvar blir sockret (fruktos). Det är en betydligt bättre idé att äta frukten i stället för att dricka juicen. Fruktos är visserligen den sockerart som har lägst GI av alla sockervarianter, men likväl kan det bli för mycket och du ska vara försiktig med mat och dryck som har tillsatt fruktos som sötningsmedel eftersom levern bara kan ta hand om en mindre del och överskottet mycket enkelt omvandlas till fett.

Ballongmage

Intressant nog är det få vuxna människor i världen som dricker mjölk. Undantaget finns i norra Europa. I övriga världen är de flesta vuxna intoleranta mot laktos (mjölksocker) som finns i mjölk och mindre mängd i fil och yoghurt. Laktosintolerans innebär ofta ”ballongmage”, gasighet och diarré. Om du drabbats av detta kan det tyda på laktosintolerans. Även om du inte lider av dessa problem finns det andra bra källor för de vitaminer och mineraler (främst A- och D-vitamin och kalcium) som finns i mjölk. När du nått vuxen ålder kan du mycket väl hoppa över mjölken helt och hållet även om kalcium faktiskt kan minska kroppens upptag av fett. Om du vill kan du ta en skvätt mjölk i kaffet eller teet, men undvik slentriandrickande av caffe lattes som innehåller 3 dl mjölk per kopp.

Saft och läsk – och lightläsk

Hur är det då med saft och läsk? Att du ska sluta dricka det lär inte komma som någon överraskning. En 50 ml läsk innehåller så mycket socker att det motsvarar 60 procent av ditt dagsbehov. Dessutom är sockret raffinerat, utan näring och med högt GI. Mer intressant är att titta på lightvarianterna där tillverkarna ersatt det vanliga sockret med sötningsmedel som aspartam och suckralos.

Dessa syntetiska sötningsmedel innehåller varken kalorier eller kolhydrater och är ett klart bättre alternativ än vanligt socker. Att det skulle vara skadligt i de mängder som finns i exempelvis läsk finns i dagsläget inget fog för att säga (däremot kan suckralos vara negativt för miljön eftersom det inte kan brytas ner i naturen, men det är ett område som går utanför den här boken). Väjer du mellan en vanlig läsk och en lightvariant så är valet självklart.

Det finns dock en aspekt på sötningsmedel som är intressant att känna till. Den söta smaken stimulerar signalsubstanser som dopamin och grelin i hjärnan. Det senare aktiverar hungerskänslan. Den söta smaken kan alltså göra att du blir hungrigare och mer sötsugen. Om du tillhör gruppen som lider av sockersug ska du helt undvika även lightläsk eller saft eftersom du kan få tillbaka suget. En glad nyhet i det sammanhanget är att dina smakpreferenser ändras snabbt. Redan efter två veckors avhållsamhet från socker, söta smaker och mat med högt GI som snabbt omvandlas till socker märker du stor skillnad. Läsken och godiset känns plötsligt väldigt sött, nästan osmakligt. Och även om de första dagarnas avhållsamhet kan vara jobbiga med vissa abstinensbesvär så tar det inte särskilt många dagar innan suget försvinner.

Sammanfattning

Låt oss nu sammanfatta vad som gäller när det kommer till dryck. Kaffe och te är helt ok. Vatten i alla dess former är bra, olika smaker, med eller utan bubblor spelar ingen roll. Mjölk och juice tycker jag du ska undvika och alkohol kan du dricka i mindre mängd så länge du väljer smart och undviker de värsta sockerbovarna (i trestegsprogrammets första fas ska du dock undvika all alkohol eftersom den bromsar fettförbränningen).

6 snabba GI-tips

Räksallad med ägg och grönsaker. Foto: Scanpix

Undvik kolhydratsfällan - undvik helt vetemjöl, socker och majsmjöl.

Sov ut och och stressa lagom - minst 7 timmar sömn hjälper dig att bekämpa sockersuget

Ägna mer tid åt att laga mat - Planera ditt ätande. Vet du att du ska äta om några timmar och vad kan du se fram emot är det och lättare skippa fikat däremellan.

Ät protein vid varje mål - fisk, ägg, kyckling och kött håller dig mätt och ökar fettförbränningen.

Ät regelbundet - håll blodsockerkurvan i schack genom att äta var tredje timme och

Rör på dig - En rask promenad på morgonen, efter en kopp kaffe och innan frukosten, är utmärkt för fettförbränningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".