Chatten med hovexperten Roger Lundgren

Här är P4 Extras chatt med Roger Lundgren om Victoria och Daniels förlovning och andra kungliga frågor.

Richy:Hej Roger, Tack för fin rapportering kring förlovningen. Finns det någon kutym inom hovet hur många gäster som bjuds till ett kungligt bröllop? Vet du något om hur fördelningen mellan Daniels vs. Victorias gästlista kan tänkas vara?
Roger Lundgren:Hej och tack! Kronprinsessans bröllop kommer bli det ”finaste” av de tre syskonen Bernadotte i och med att hon är tronföljare. Självfallet kommer brudparet bjuda in sina privata släktingar och vänner men framförallt är detta en officiell angelägenhet. Hela det officiella Sverige; Riksdag, regering, landshövingar och militären kommer bjudas. Dessutom kommer alla europeiska kungahus samt kungligheter från Thailand, Japan och Jordanien samt presidenterna från Finland och Island bjudas - så det blir ett maffigt kalas.
Kerstin:Betyder det här att Carl-Philip och Madeleine kan gifta sig nu?
Roger Lundgren:De kan absolut göra det. Att de inte kunde gifta sig före Victoria är ett missförstånd som spridits av skvallerpressen. om vi tittar på de nuvarande kungahusen i Danmark, Holland och Storbritannien har småsyskon hunnit gifta sig före kronprinsarna.
Gittan:Vad kommer de att heta i efternamn?
Roger Lundgren:Kungligheter använder inget efternamn men brudparet och alla deras framtida barn kommer alla tillhöra ”huset” Bernadotte.
Tobias:Vad är det för glittrande sten på kronprinsessans förlovningsring?
Roger Lundgren:Kronprinsessan var själv mycket förtegen om sin förlovningsring. Det är i alla fall inget släktsmycke tillhörande kungahuset. Smyckeexperten Christian Bohlin tror att det är en nyinköpt diamant värt upp mot en milljon.
Margareta:När blir Daniel Prins?
Roger Lundgren:Daniel Westling blir HKH Prins Daniel av Sverige, hertigen av Västergötland i och med att han är vigd med kronprinsessan.
Sandra:Kommer Daniels föräldrar att forsätta leva ett Svensson-liv?
Roger Lundgren:De kommer absolut leva ett vanligt svenssonliv - fast visst är det ovanligt ha en blivande drottning som svärdotter och prinsar och prinsessor som barnbarn. Drottningens mamma och pappa, Alice och Walther Sommerlath, levde ett mycket vanligt liv i tyska Heidelberg fastän deras dotter blivit Sveriges drottning.
Andreas:Kommer daniels föräldrar att få nån titel?
Roger Lundgren:Daniels föräldrar kommer inte få någon titel. De enda personer kungen kan ge titlar till är hans familjemedlemmar - inte vanliga svenskar eftersom kungens möjlighet att adla sedan länge är borttagen i vårt land.
Bosse:Är det självklart var dom skall gifta sig, eller kan det bli någon annanstans än Stockholm? Skall dom ta Victorias eller Daniels efternamn? Får dom välja det själva?
Roger Lundgren:Bröllopet kommer mest troligen ske i Storkyrkan i Stockholm med efterföljande fest på Kungliga Slottet. Sveriges tronföljare måste gifta sig i huvudstaden och det finns ingen lokal som kan husera alla gäster lika bra som vårt vackra slott i Stockholm.
Richy:Kan vi hoppas på att kronprinsessan kommer att bära svenskt vid vigseln?
Roger Lundgren:Det kan du nog räkna med! Victoria har själv påtalat hennes vilja att stötta svenskt mode och bära en svensk designers klänning när hon gifter sig. Vem som får detta fina uppdrag än vet vi inte men mycket talar för att någon av herrarna Lars Walin eller Per Engsheden kan bli aktuella då de sytt många av hennes galaklänningar.
:Hej Roger Lundgren! Hur ska Daniel Westling tituleras när han blir prins (efter bröllopet)? Ni, du eller prinsen? Eva
Roger Lundgren:Om du träffar Daniel när han blivit prins bör du enligt sed tilltala honom med ”Ers Kunglig Höghet” och sen ”Prinsen”.
Moderator:Nu är det 15 minuter kvar av chatten!
Ingvar:Kommer vi vanliga svenskar att kunna se något av bröllopet?
Roger Lundgren:Du kan räkna med att såväl SVT som TV4 kommer visa så mycket av bröllopet som det bara är möjligt. När kungaparet gifte sig 1976 följde en halv miljard bröllopet runt om i världen. Den tittarsiffran blir ännu högre nästa år.
Tobbe:Hur mår prinsessan Lillian nuförtiden?
Roger Lundgren:Prinsessan fyller 94 år den sista augusti och orkar förståss inte med det hektiska program hon haft genom åren. Jag är rädd för att vi inte kommer se henne igen i officiella sammanhang och hoppas att hon snart får åka hem till sitt älskade Villa Solbacken. Hon är som bekant inlagd på Sofiahemmet nu efter ett fall hon hade för en tid sen. Igår fick hon i alla fall besök av Victoria och Daniel som ville berätta personligen för henne om deras förlovning.
Richy:Nu ska vi ju inte tänka negativa tankar, men frågan poppade upp. Vid en skilsmässa, skulle Daniel få ut några pengar?
Roger Lundgren:Jag gissar att Daniel, precis som drottningen gjorde 1976, får skriva på ett äktenskapsförord där detta regleras.
Anna:I vilken kyrka kommer bröllopet hållas?
Roger Lundgren:Jag är säker på att bröllopet kommer äga rum i Storkyrkan i Stockholm.
Inger:kommer daniel och Victoria åka kortege genom staden, som kungen och silvia?
Roger Lundgren:Självfallet kommer en kortege åka igenom Stockholms gator. Har vi tur tar Hovet även fram den vackra Vasaslupen, en mycket tjusig roddbåt, som användes vid bröllopet 1976. Kungaparet åkte med den från Nationalmuseum till Logården vid Slottet.
Kungen:Var skall Victoria och Daniel bo någonstans?
Roger Lundgren:Detta vet vi inte ännu. Det finns flera alternativ. Kanske tar de över Drottningholm, kanske flyttar de in på Slottet i Stockholm eller i Ulrikdals slott i Solna. Huvudsaken är att säkerheten kan garanteras för det unga paret.
Sten:Vad skulle hända om kronpirinsessan var gravid redan innan bröllopet?
Roger Lundgren:Då är hon mamma när hon vigs :) Jag tror ingen bryr sig nämnvärt i vårt land om hon skulle få ett barn innan hon hunnit bli gift.
NeNe:vaför är detta så stort
Roger Lundgren:För att många, många svenskar längtat efter detta besked.
Richy:Hur hårt hållna är Daniels föräldrar av hovet nu när det står klart att deras son blir prins. Får de göra vad de vill, ge intervjuer etc?
Roger Lundgren:Daniels föräldrar är fria att göra avd de vill. De följer dock sin sons goda exempel (innan förlovningen var offentliggjord - är diskreta och talar inte med pressen).
Moderator:Nu är det 5 minuter kvar av chatten! Skynda er om ni vill få med er fråga!!
klara:Hur mycket kommer bröllopet att kosta oss skattebetalare?
Roger Lundgren:Detta vet vi inte ännu men jag kan garantera att de bröllopet kostar oss skattebetalare kommer vara småpengar jämfört med vad vi tjänar i form av ökad handel, tursim och marknadsföring. Vi har två nyliga exempel i Norge och Danmark som gift bort sina tronföljare och där blev bröllopen mycket goda affärer för resp. stat.
Aina:Kommer daniel och viktoria att få ha möhippa och svensexa?
Roger Lundgren:Absolut - men det blir privata händelser.
Ànders:Vad händer om riksdagen skulle avskaffa monarkin?
Roger Lundgren:Riksdagen skulle inte göra det utan att konsultera svenska folket. För att ändra grundlagen krävs det att Riksdagen röstar två gånger om frågan med ett val emellan. Eftersom monarkin är ofantligt populär så finns det mycket få politiker som törs driva den frågan. Socialdemokraterna har tex inte gjort det även om det har införandet av republik i sitt partiprogram då de finns en mycket stor risk att de skulle ha blivit straffade i valen.
Gudrun:Om Viktoria och Daniel skulle skilja sig, vad händer då med eventuella barn?
Roger Lundgren:Jag gissar att de skulle ha delnad vårdnand om barnen men i och med att de blir prinsar och prinsessor kommer de för alltid vara sammankopplade med kronan och kungahuset.
Moderator:Nu är chatten med hovexperten Roger Lundgren slut. Tack för alla ställda frågor!
Mia:Är det sant att Victoria tvingade kungen att gå med på en förlovning nu?
Roger Lundgren:jag tror inte att kungen varit emot ett bröllop. Det är snarare Victoria och Daniel själv som velat vänta och ta det lungt. Nu var det äntligen dags!
Margareta:Hej? Har du någon aning om var Victoria och Daniel kommer bo som gifta? Några tänkbara alternativ?
Roger Lundgren:Jag skrev i en fråga nedan att alternativen lär vara Stockholms Slott, Drottningholm eller Ulriksdal. tack för alla frågor! Vi hörs hos Lotta eller i tidningen Queen! Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista