Vintips till vårmaten

Ett torrt vitt till en mustig fiskgryta och ett rött med smak av jordgubbar till en lätt kycklinggryta

Vitt

Bourgogne Les Murelles 2007 nummer 96557 på Systembolaget

Veckans vita vin kommer från distriktet Bourgogne vilket sträcker sig från Dijon i norr till Lyon i söder. Druvan bakom detta vin är chardonnay som trivs utomordendligt bra i den ler- och kalkrika jordmån bourgogne erbjuder. Vingårdarna från vilka druvorna till detta vin kommer ligger i anslutning till byn Saint-Aubin. Domaine Roux Père & Fils är precis som de flesta producenterna i Bourgogne ett familjeföretag. De har producerat vin i Bourgogne sedan 1885. Vinmakaren heter Matthieu Roux. Vinet fick jäsa på franska 225 -liters ekfat, varav en sjättedel var nya. Efter jäsningen fick vinet vila 6 månader på sin jästfällning i ståltank.
 

Doft: Nyanserad doft med tydlig karaktär av rostade ekfat, inslag av gula äpplen, apelsin, nötter och mineral. 

Smak: Torrt, nyanserat, smakrikt vin med tydlig karaktär av rostade ekfat, inslag av gula äpplen, apelsin, nötter och mineral. 

Passar utmärkt till en mustig fiskgryta. 

Pris: 97 kr

Rött

Granit de la Vallée Pinot Noir 2007 nummer 96116 på Systembolaget 

Veckans röda vin kommer från distriktet Alsace vilket ligger i nordöstra Frankrike. Regionen delas in i departementen Haut Rhin i söder och Bas Rhin i norr. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i fem olika områden inom distriktet. Druvan bakom vinet är den eleganta pinot noir. Jordmånen är mestadels bestående av lera och granit. Årligen görs det cirka 1,2 miljoner hektoliter vin i Alsace, av dessa är 91 procent vitt vin. Producenten Cave de Turckheim är ett kooperativ bestående av 216 odlare. De  bildades år 1955. 

Doft: Ungdomlig och örtig doft med inslag av jordgubbar och vilda skogsbär. 

Smak: Torrt med hög syra och massor av jordgubbar, gröna örter och vilda hallon. 

Passar utmärkt till en lättare kycklinggryta gärna med smaksatt med dragon.

Pris: 99 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".